Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 23rd August 2018

Dear students,

Quantitative Aptitude for IBPS PO Prelims Exam: 23rd August 2018
Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.

About Course:

This package Includes IBPS RRB Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims etc. 

Additionally you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

MPN: BA-E-LC-3935

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 6 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
5499 458/month
BUY NOW

Q1. The difference between upstream speed and downstream speed of a boat is 8 km/h and boat travels 48 km from A to B (upstream) in 12 hours. Find the speed of current. 

6 km/h
4 km/h
2 km/h
3 km/h
5 km/h
Solution: B

Q2. 35 kg rice of type-I having cost price Rs 16.5 per kg is mixed with a certain quantity of type-2 rice having cost price of Rs 12.5 per kg. The whole mixture is sold at the rate of Rs 16.2 per kg and a net profit of 20% is obtained. Find the quantity of type-2 rice. 

95 kg
90 kg
105 kg
110 kg
70 kg
Solution: C

Q3. A person has purchased two adjacent plots, one is in rectangular shape and other is in square shape and combined them to make a single new plot. The breadth of rectangular plot is equal to the side of the square plot and cost of fencing the new plot is Rs 390 (Rs 5/m). Find the side of square if the length of rectangular plot is 15 m. 

8 meter
10 meter
12 meter
6 meter
16 meter
Solution: C

Q4. A shopkeeper marked his goods 60% above of its cost price and gives a discount of 25% on it. If he had marked his goods 80% above the cost price and gives a discount of 20% on it then find the latter profit earned is what percent of the profit earned earlier? 

210%
240%
140%
220%
110%
Solution: D

Q5. Mr. Ghosh invested his total savings in two different schemes P and Q in the ratio of 2 : 3. In first scheme, amount is invested at 8% p.a. on SI for 5 years and in second scheme amount is invested at 20% p.a. on CI for two years. If Mr. Ghosh’s total savings was 100/3% of his total wealth and total wealth of Mr. Ghosh was Rs 7.2 lakh then find the difference of the interest earned from both the schemes. 

Rs 24,960
Rs 26,490
Rs 28,960
Rs 32,466
None of these
Solution: A

Directions (6-10): These questions based on the following graphs Classification of appeared candidates in a competitive test from different states and qualified candidates from those states. Appeared candidates = 45000. 

 

Qualified candidates = 9000 

 

Q6. What is the ratio of the number of appeared candidates from states C and E together to that of the appeared candidates from sates A and F together? 

17 : 33
11 : 13
13 : 27
17 : 27
13: 17
Solution: A

Q7. In which state, the percentage of qualified candidates with respect to that of appeared candidates is minimum? 

C
F
D
E
G
Solution: E

Q8. What is the difference between the number of qualified candidates of states D and those of G? 

690
670
780
720
640
Solution: D

Q9. What is the percentage of total qualified candidates with respect to total appeared candidates from states B and C taken together? (rounded to two decimal places) 

23.11
24.21
21.24
23
25.23
Solution: B

Q10. What is the ratio between the total number of candidates qualified from states B and D together to the number of candidates appeared from states ‘C’, respectively? 

8 : 37
11 : 12
37 : 40
7 : 37
11: 27
Solution: C

Directions (11-15): What will come in place of question mark (?) in the following number series? Q11. 21, 23, 37, 71, 133, ? 

321
231
319
237
235
Solution: B

Q12. 46, 267, 462, 631, 774, ? 

381
895
978
891
869
Solution: D

Q13. 16, 137, 866, 915, 1040, ? 

1049
1094
949
849
1069
Solution: A

Q14. 2890, ?, 1162, 874, 730, 658 

1684
1738
1784
1672
1584
Solution: B

Q15. 1548, 516, 129, 43, ? 

11
10.75
9.5
12
18
Solution: B