SBI Clerk Main 2019 English Language Quiz- 4th July

SBI Clerk Main English Language Quiz- 4th July

SBI Clerk Main English Language Quiz

Is your DREAM to get selected in SBI Clerk 2019 recruitment? Well, then you must speed up your preparation as the Main exam which is the final step towards selection will take place on 10th August. The English Language is one of the subjects you’ll need to deal with and to help you keep your preparation up to the mark, here we provide you with a questionnaire of English Language to crack SBI Clerk Main. For other subjects, you can check the Dream SBI Clerk Selection Study Plan.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 27 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW


Directions (1-5): In the passage given below there are blank spaces which are numbered. For each numbered blank space 5 options are given. Choose the option which can fill this blank space and make it logical and coherent. 


Q1. A fine is a tax for doing something wrong. A tax is a fine for doing something right. After five budgets of the Jaitley-Modi economics, (1) _______________________________________________. The hit-and-miss taxation strategies introduced in Budgets presented over the years turned (2) ___________________________________. Even the widening tax base has not resulted in reduced taxation. With a record taxation of over Rs 90,000 crore (Rs 31,000 crore in direct taxes and 60,000 crore in custom duties) in the Budget 2018, subsequent to the increased tax on goods and services under GST, India can now brandish itself (3) _______________________________________________. The last Budget of Modi government is (4) _______________________________________________. While the government has offered three big (failed) amnesties to tax evaders, (5) _______________________________________________. The most cherished indirect tax reform - GST - not only yielded in increased taxation and complications but also forced the government to invent a new generation of opaque cess and surcharge to cover up the revenue losses.



this could be an apt statement for India's taxpayers under the direct and indirect taxation net.
that offered exemptions of Rs. 53,000 crore during the same period at an average of Rs.10,000 crore per year.
middle class taxpayers got a rough deal from Modi government, which pampered tax thieves through repeated amnesties
that buy from large enterprises and want to avail input tax credits
has increased the number of unique indirect taxpayers by more than 50 per cent.
Solution:
Option (a) is the right choice. As it gives a continuity to the statements previously described in the paragraph about the taxation policy in the country. It is to be noted that the tone of the opening statements is ‘sarcastic’ and thus only option (a) is complementing the sentence “After five budgets of the Jaitley-Modi economics, this could be an apt statement for India's taxpayers under the direct and indirect taxation net.” All the other given options are either grammatically incorrect or do not provide a coherent meaning to the paragraph.
Q2. A fine is a tax for doing something wrong. A tax is a fine for doing something right. After five budgets of the Jaitley-Modi economics, (1) _______________________________________________. The hit-and-miss taxation strategies introduced in Budgets presented over the years turned (2) ___________________________________. Even the widening tax base has not resulted in reduced taxation. With a record taxation of over Rs 90,000 crore (Rs 31,000 crore in direct taxes and 60,000 crore in custom duties) in the Budget 2018, subsequent to the increased tax on goods and services under GST, India can now brandish itself (3) _______________________________________________. The last Budget of Modi government is (4) _______________________________________________. While the government has offered three big (failed) amnesties to tax evaders, (5) _______________________________________________. The most cherished indirect tax reform - GST - not only yielded in increased taxation and complications but also forced the government to invent a new generation of opaque cess and surcharge to cover up the revenue losses.

health and education cess has been increased to 4 per cent.
exports are barely growing at 12-odd per cent monthly year-on-year basic and private investment announcements have halved since 2014-15 to around Rs 8 lakh crore
GST tax cuts on over 200 items and anemic collections in the past two months
India into a nation where honesty is now taxed more than ever.
over rising fuel prices, cuts in excise on petrol and diesel had delivered a Rs 13,000-crore blow to the accounts.
Solution:
Option (d) is the correct choice. The paragraph is describing about the erroneous taxation policies that have been formulated from past few years. The sentence will provide a relevant meaning only if the blank is filled with a phrase that provides the outcome of these taxation strategies. From the given options, only option (d) is fulfilling the purpose. “The hit-and-miss taxation strategies introduced in Budgets presented over the years turned India into a nation where honesty is now taxed more than ever.” All the other alternatives are providing additional information on the budget which is irrelevant here as the author is expressing his displeasure about the taxation strategies rather than discussing strategies.
Q3. A fine is a tax for doing something wrong. A tax is a fine for doing something right. After five budgets of the Jaitley-Modi economics, (1) _______________________________________________. The hit-and-miss taxation strategies introduced in Budgets presented over the years turned (2) ___________________________________. Even the widening tax base has not resulted in reduced taxation. With a record taxation of over Rs 90,000 crore (Rs 31,000 crore in direct taxes and 60,000 crore in custom duties) in the Budget 2018, subsequent to the increased tax on goods and services under GST, India can now brandish itself (3) _______________________________________________. The last Budget of Modi government is (4) _______________________________________________. While the government has offered three big (failed) amnesties to tax evaders, (5) _______________________________________________. The most cherished indirect tax reform - GST - not only yielded in increased taxation and complications but also forced the government to invent a new generation of opaque cess and surcharge to cover up the revenue losses.

taxpayers have voluntarily chosen to be a part of the GST
as a tax tormented economy along with a lingering economic slowdown.
the burgeoning middle class of small towns has bolstered the Indian stock markets by investing in mutual funds and thus creating the much-desired small investment revolution.
taxation on financial investing and subsequent fall in markets may force small investors to turn back to gold or real estate investing.
the Budget exercise would have started in the context of this huge setback of Rs 94,800 crore to the fiscal.
Solution:
Option (b) is the correct choice. The author is criticizing the taxation policies introduced in the budget so the latter part of the sentence must consist the probable negative outcome of such strategies. Only option (b) is satisfying this criterion keeping the tone of the sentence ‘analytical’. “India can now brandish itself as a tax tormented economy along with a lingering economic slowdown.” None of the other options is in articulation with the paragraph. However, option (d) is also in analytical tone but it fails to make the sentence meaningfully correct. Therefore, option (b) is the correct answer key.
Q4. A fine is a tax for doing something wrong. A tax is a fine for doing something right. After five budgets of the Jaitley-Modi economics, (1) _______________________________________________. The hit-and-miss taxation strategies introduced in Budgets presented over the years turned (2) ___________________________________. Even the widening tax base has not resulted in reduced taxation. With a record taxation of over Rs 90,000 crore (Rs 31,000 crore in direct taxes and 60,000 crore in custom duties) in the Budget 2018, subsequent to the increased tax on goods and services under GST, India can now brandish itself (3) _______________________________________________. The last Budget of Modi government is (4) _______________________________________________. While the government has offered three big (failed) amnesties to tax evaders, (5) _______________________________________________. The most cherished indirect tax reform - GST - not only yielded in increased taxation and complications but also forced the government to invent a new generation of opaque cess and surcharge to cover up the revenue losses.

the finance minister presents the Union Budget, and also suggests what the government should include in its agenda for the coming year.
presented the Economic Survey on the first day of the Parliament’s Budget Session.
automatic revision of emoluments parliamentarians every five years, pegged to inflation.
No changes in personal income tax slabs.
a bizarre report card of an inconsistent tax economics of last five years.
Solution:
Option (e) is the correct choice. The author is castigating about the previous year budget reports of the Modi government; therefore, the later part of the sentence must consist the characteristic of the failed taxation policies. This is mentioned only in option (e) “The last Budget of Modi government is (04) a bizarre report card of an inconsistent tax economics of last five years”. Option (a) and Option (c) are talking about the current budget policies, however the statement requires information of the previous year budget. Option (b) and option (d) are irrelevant according to the theme of the paragraph. Thus, making option (e) a viable answer.
Q5. A fine is a tax for doing something wrong. A tax is a fine for doing something right. After five budgets of the Jaitley-Modi economics, (1) _______________________________________________. The hit-and-miss taxation strategies introduced in Budgets presented over the years turned (2) ___________________________________. Even the widening tax base has not resulted in reduced taxation. With a record taxation of over Rs 90,000 crore (Rs 31,000 crore in direct taxes and 60,000 crore in custom duties) in the Budget 2018, subsequent to the increased tax on goods and services under GST, India can now brandish itself (3) _______________________________________________. The last Budget of Modi government is (4) _______________________________________________. While the government has offered three big (failed) amnesties to tax evaders, (5) _______________________________________________. The most cherished indirect tax reform - GST - not only yielded in increased taxation and complications but also forced the government to invent a new generation of opaque cess and surcharge to cover up the revenue losses.

the honesty of taxpayers or widening of tax base has not resulted into reduced taxation.
economic Survey serves up formula for government to claim bigger formal sector
claims new findings on the impact of climate change, but doesn’t offer anything more than the government’s existing schemes.
investors have been stymied by the lack of prospective employees.
tax reforms in fact can produce new taxes and more inspectors.
Solution:
Option (a) is the correct choice. As the initial part of the paragraph has described about the tax becoming the burden on the citizens of the country and the taxation strategies formulated by the government that fail to soothe the aggravating feeling among its citizens. This sentence is further describing another failed strategy on the part of the government, so, the latter part of the sentence must express the problem boosted for the taxpayers. The option that can provide this coherent meaning to the paragraph is option (a). “While the government has offered three big (failed) amnesties to tax evaders, the honesty of taxpayers or widening of tax base has not resulted into reduced taxation.” All the other given options are either grammatically incorrect or are unable to connect with the sentence logically and meaningfully.
Directions (6-10): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D),(E) and (F) in the proper sequence to form a paragraph; then answer the questions given below them. 
A. As a reporter on a short trip there, the story that I had envisaged was simple: a “soft” feature which, though not new, nonetheless fascinated me. 
B. These have inexplicably survived two World Wars, the destruction of the university, and decades of reconstruction. 
C. The extraordinary diversity in this camp attracted linguists, musicologists and chroniclers, and till the end of the First World War, over 1,650 voices from Africa, Asia and Europe were recorded. 
D. A century ago, thousands of Indian soldiers who were fighting for the British were captured in imperial Germany. 
E. They were placed in a camp outside Berlin, where the Germans attempted to make them revolt against their colonial masters. 
F. Stacked shellac cylinders and records of delicate wax were neatly organised in a dingy archive in Berlin’s Humboldt University. 


Q6. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?



A
F
C
D
E
Solution:
The correct sequence is FADECB
Q7. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
E
D
C
B
A
Solution:
The correct sequence is FADECB

Q8.
Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
A
F
C
D
E
Solution:
The correct sequence is FADECB
Q9. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement ?
E
D
C
B
A
Solution:
The correct sequence is FADECB
Q10. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement ?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct sequence is FADECB
Directions (11-15): There are three sentences given in each question. Find the sentence(s) which is/are grammatically correct and mark your answer choosing the best possible alternative among the five options given below each question. If all the sentences are correct, choose (E) as your answer. 


Q11. (i) Harish is a very good painter but his paintings are not easily accessible with the public.  



(ii) Money not only satisfies the basic psychological needs but also the higher order psychological needs. 
 (iii)We are aware that we do not always get what we want to get.
Only (i) is correct
Only (iii) is correct
Both (i) and (ii) are correct
Both (ii) and (iii) are correct
All are correct
Solution:
(i) Replace
“accessible with the public” by “accessible to the public” as ‘accessible’ is always followed by
Preposition ‘to’.
e.g.  ‘a collection of paintings not accessible to the public’.
(ii) Use ‘not only’ after ‘satisfies’ as in this sentence ‘not only…but also’ is used to connect the two objects ‘basic psychological needs’ and ‘higher order psychological needs’ of
the verb ‘satisfies’.
(iii) The
given sentence is grammatically correct. 
Q12. (i) In spite of four letters we have sent we have received no answer from the authority. 
 (ii) In a fit of anger he told his superior that he will go on leave from the same day. 
 (iii) We asked them why did they want to enter into a business with which they were less familiar.

Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Only (iii) is correct
None is correct
All are correct
Solution:
(i) The
given sentence is grammatically correct.
(ii) Replace
‘he will go’ by ‘he would go’ as the Reporting
verb
told’ is in Past Tense. If the Reporting Verb is in
Past Tense, then in Indirect Narration Reported Speech we use ‘would’ in place of ‘will’, ‘should’ in place of ‘shall’,
could’ in place of ‘can’ and ‘might’ in place of ‘may’.
e.g. He
said, “Meera will go there”. (Direct
Narration
)
He said that
Meera would go there. (Indirect
Narration
)
(iii)
Replace ‘why did they want’ by ‘why they wanted’ as to convert Interrogative Sentences in Indirect form, Reported Speech is turned into Assertive.
e.g. He said
to me, “Why do you want it?” (Direct
Narration
)
He asked me
why I wanted it. (Indirect Narration)
Q13. (i) Tell Hemant that he cannot behave the way he likes in this college. 
 (ii) He addressed people and tried his best to convince them that his decisions were correct. 
 (iii) Don’t offer me any explanation now, I am not going to accept it today.
Only (i) is correct
Only (iii) is correct
Both (i) and (iii) are correct
Both (ii) and (iii) are correct
All are correct
Solution:
(i) The
given sentence is grammatically correct.
(ii) Use
‘the’ before ‘people’ as in the given sentence ‘people’ is used in the definite
sense. The subject ‘He’ has
addressed the particular group of people, hence the article ‘the’ is required
before ‘people’.
(iii) The
given sentence is grammatically correct.
Q14. (i) Whenever you speak take care that others are not hurt by your words. 
 (ii) In your mind develop an image of what you would like to become in future. 
 (iii) He looks more depressed than her but I don’t know the reason.
Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Both (i) and (ii) are correct
Both (i) and (iii) are correct
All are correct
Solution:
. (i) The
given sentence is grammatically correct.
(ii) The
given sentence is grammatically correct.
(iii) Use ‘she’ or ‘she is’ in place of ‘her’
as when two Nominatives are
compared, Nominative Case is used after ‘than’ and not the Objective Case.
e.g. John is
taller than I. Or,
John is
taller than I am. 
Q15. (i) Technology and equipment can function well here. 
 (ii) Jeetan is getting fatter because he does not take any exercise at all. 
 (iii) Had you not reached in time, we would have lost all our belongings.
Only (ii) is correct
Only (iii) is correct
Both (i) and (ii) are correct
Both (ii) and (iii) are correct
All are correct
Solution:
All the given sentences are grammatically correct.
               



You may also like to Read:
   

All the Best BA'ians!!


Print Friendly and PDF