
SBI Clerk Main English Language Quiz
Is your DREAM to get selected in SBI Clerk 2019 recruitment? Well, then you must speed up your preparation as the Main exam which is the final step towards selection will take place on 10th August. The English Language is one of the subjects you’ll need to deal with and to help you keep your preparation up to the mark, here we provide you with a questionnaire of English Language to crack SBI Clerk Main. For other subjects, you can check the Dream SBI Clerk Selection Study Plan.
Direction (1-5): In the question given below, there are four sentences. Choose the sentence which is grammatically correct as your answer. If all the given sentences are grammatically incorrect or require correction in all the sentences, choose (e) i.e. âAll are incorrectâ as your answer.
Q1.
Solution:
Sentence (d) is grammatically correct.
Sentence (a): âfindâ or foundâ is the correct use instead of âfoundedâ.
Sentence (b): The use of âallâ is superfluous.
Sentence (c): âstartedâ should be used in place of âstartâ as after âhave/ has/ hadâ, third form of the verb is used.
Q2.
Solution:
Sentence (b): âbelievedâ is the correct use in place of âbelievesâ as the sentence is in the past tense.
Sentence (c): âthatâ will be used in place of âifâ as âifâ is used in conditional sentences.
Sentence (d): âWe will take upâ will be used in place of âwe take upâ as âin the next morningâ used in the sentence indicates that the action will occur in future.
Q3.
Solution:
Sentence (b): The use of article âaâ is wrong. Article âtheâ will be used as it is used for definite object.
Sentence (c): âreasonsâ will be used in place of âreasonâ as here âareâ is used, which is a plural verb.
Sentence (d): Here preposition âinâ will be used in place of âofâ as ârich inâ means âhaving much.
Q4.
Solution:
Sentence (a): âwould not have interruptedâ is the correct use instead of âwould not interruptâ as for unfulfilled wish, condition, desire of past, âif+ Subject+ had+ V3, subject+ would + have + V3â or âhad+ subject+ V3, Subject+ would+ have+ V3â is used.
Sentence (c): âmind my comingâ will be used in place of âmind me comingâ as here âcomingâ is a Gerund which takes possessive adjective âmyâ before it.
Sentence (d): âdeeplyâ is the correct use instead of âdeepâ as âdeepâ is an adjective that can only be used to describe the quality of a noun while âdeeplyâ is an adverb which can only be used to modify a verb.
Q5.
Solution:
Sentence (a): âgrandmothersâ is the correct use instead of âgrandmotherâ as plural noun is used after the expression âone of theâ.
Sentence (b): âemployeesâ will be used in place of âemployeeâ as if countable noun is used after âall, some, mostâ then it is always plural.
Sentence (d): âcausesâ is the correct use as the subject âthe salivaâ is singular.
Directions (6-10): In the questions given below few sentences are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by the word given above the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.
Q6. ALTHOUGH
(A) The lack of hot air balloons at last weekend's Stillwater Balloon Festival left many people feeling deflated.
(B) The organizer is already looking at ways to improve the event and bring it back next year
(C) The report says tracking digital use, purchases and sales is increasingly important
(D) The festival was promoted with having five hot air balloons with two offering tethered rides both days
Solution:
Statements (A) and (B) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector âalthoughâ which means in spite of the fact that; even though. Therefore, the sentence thus formed is âAlthough the lack of hot air balloons at last weekend's Stillwater Balloon Festival left many people feeling deflated, the organizer is already looking at ways to improve the event and bring it back next yearâ. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.
Q7. ASSUMING THAT
(A) The existing power-purchase agreements (PPAs) for thermal plants do not allow any increase in fuel costs
(B) The private developers had quoted fixed fuel costs for the supply of electricity under long-term contracts
(C) The coal price would remain unchanged in the long-term.
(D) If the panelâs recommendations are also accepted by states procuring electricity from these plants, consumers could end up picking up the tab.
Solution:
Combinations (A)-(C) and (B)-(C) can successfully frame grammatically correct and contextually meaningful sentence using the connector âassuming thatâ which means accepting something as true; if. Therefore the sentences thus formed using the combinations A-C and B-C respectively are:
âThe existing power-purchase agreements (PPAs) for thermal plants do not allow any increase in fuel costs assuming that The coal price would remain unchanged in the long-term.â
âThe private developers had quoted fixed fuel costs for the supply of electricity under long-term contracts, assuming that the coal price would remain unchanged.â
Q8. SO THAT
(A) The letter says that the costs associated with conducting field trials under the regulations for GM organisms are extremely restrictive to research institutes and small biotech companies.
(B) On 24 October, 170 European scientists from 75 research centres in more than a dozen countries released a position paper urging that the law should change in the short term.
(C) Legal experts say that there is no mechanism to appeal the European courtâs ruling.
(D) Crops with small DNA adaptations made through gene editing would follow the regulations for varieties produced through conventional methods.
Solution:
Statements (B) and (D) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector âso thatâ. âSo thatâ is used as a subordinate clause to show purpose or to give an explanation. It is used to show an action producing an intended result or a cause producing an effect. Therefore, the sentence thus formed is âOn 24 October, 170 European scientists from 75 research centres in more than a dozen countries released a position paper urging that the law should change in the short term so that crops with small DNA adaptations made through gene editing would follow the regulations for varieties produced through conventional methodsâ. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.
Q9. BECAUSE
(A) In the centuries old struggle for justice and dignity, the question of women has always been at the centre.
(B) A widowâs life, if she was allowed to live at all, was of utter humiliation and indignity.
(C) A fundamental principle of the United Nations Charter adopted by world leaders in 1945 is "equal rights of men and women.
(D) In spite of forming half of humanity, women have always been wronged by the other half of it.
(a) B-C
(b) Both A-C and B-C
(c) Both A-B and A-D
(d) A-C
(e) None of these
S9. Ans. (c)
Sol. Statements (A) and (D) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector âBecauseâ which means for the reason that; since. Therefore, the sentence thus formed is âIn the centuries old struggle for justice and dignity, the question of women has always been at the centre, because in spite of forming half of humanity, they have always been wronged by the other half of itâ. Hence, option (c) is the most suitable answer choice.
Q10. AS SOON AS
(A) The government needs to finalise a short, medium and long term strategy to turn around the system and harness the energies of its young population.
(B) Teachers need to be trained in a phase-wise manner on a continuous basis.
(C) Bihar has only 22 universities across the state, having 744 colleges.
(D) Imagine the future of a state whose younger population is growing up without good quality education.
Solution:
None of the given options are appropriate to frame a grammatically correct and contextually meaningful sentence using the connector âas soon as. âAs soon asâ is used to say that something will happen immediately after something else has happened. Since none of the given combinations can frame a meaningful sentence, option (e) is the most suitable answer choice.
Directions (11-12): In each question, you have been given a small paragraph with three blanks followed by six words out of which three could fill the blanks. Identify which of the given options would correctly mention the pattern of the options which would be filling the blanks.
Q11. Forty years ago, to the week since Deng Xiaoping normalised ties with Japan by travelling to Tokyo and signing a treaty of peace and friendship, Xi Jinping is _______________ the Japanese prime minister in Beijing. On October 26th Chinaâs president will _______________ Shinzo Abe to a fine dinner, following a lavish reception in Mr Abeâs honour the day before at the Great Hall of the People. The trip will yield a _______________ of agreements to co-operate economically across Asia. And Mr Abe may take delivery of two adorable panda cubs.
(i) feting
(ii) treat
(iii) flurry
(iv) fathoming
(v) throes
(vi) supersede
Solution:
fete [verb] means âhonour or entertain (someone) lavishlyâ;
Flurry [noun] means âa number of things arriving or happening suddenly and during the same periodâ;
Treat [verb] means âbehave towards or deal with in a certain wayâ;
Fathoming [verb] means âunderstand (a difficult problem or an enigmatic person) after much thoughtâ;
Supersede [verb] means âtake the place of (a person or thing previously in authority or useâ;
Throes [noun] means âintense or violent pain and struggleâ;
From above, it can be understood that the sequence of the words which will correctly fill the blanks is (i), (ii) and (iii). None of the options display the sequence. Hence, the option (e) is the correct answer.
Q12. When it comes to basic principles of free speech and freedom of belief, do the nations of Europe form a _______________ bloc, determined to apply those principles at home and advocate them round the world? A whole _______________ of institutions, from the 28-nation European Union to the 47-nation Council of Europe (and its most powerful arm, the European Court of Human Rights) has been built on that assumption. Individually and collectively, Europeâs democracies are supposed to stand for _______________ freedoms.
(i) alchemy
(ii) erudition
(iii) aptitude
(iv) cogent
(v) advocate
(vi) raft
Solution:
erudition [noun] means âthe quality of having or showing great knowledge or learning; scholarshipâ;
Cogent [noun] means â(of an argument or case) clear, logical, and convincingâ;
Raft [noun] means âa large amount of somethingâ;
Alchemy [noun] means âa seemingly magical process of transformation, creation, or combinationâ;
Aptitude [noun] means âa natural ability to do somethingâ;
Advocate [noun] means âa person who publicly supports or recommends a particular cause or policyâ;
From above, it can be understood that the sequence of the words which will correctly fill the blanks is (iv), (vi) and (ii). Hence, the option (c) is the correct answer.
Direction (13-15): In each of the question given below a word is given in bold. Each word is followed by four sentences which contains that word. You have to choose the sentence in which this word is not used properly and is making it incorrect contextually
Solution:
The use of the word âinflammableâ is wrong in sentence (a) as inflammable means flammable and not ânot flammableâ which makes it contextually wrong.
This mistake is very common for a very good reason: It just makes sense! As we mentioned before, the prefix in- means ânot,â so it would make sense for the word âinflammableâ to mean ânot flammable.â The problem, though, is that âinflammableâ comes from the word âenflame.â
Q14. BEMUSED
Solution:
The use of bemused is incorrect in sentence (b). The correct word to be used here is âamusedâ. âAmusedâ and âbemusedâ look very similar, so it makes sense that people have started using the word âbemusedâ to mean amused in a calm way. What the word really means, though, is confused, puzzled or bewildered. It can sometimes also mean to be lost in thought.
Q15. INFER
Solution:
The use of âinferâ in statement (d) is incorrect. The word that must be used here is imply âinsteadâ.
âImplyâ does mean to suggest something, but âinferâ means to figure something out that isnât stated outright.
âInferâ and âimplyâ are connected in meaning, but they are not the same thing. If you tell someone, âWow this bag is really heavy for me to carry all alone,â you are implying that you want help. Youâre not directly asking for help, but youâre hinting at it.