SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_00.1
Latest Banking jobs   »   SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz:...

SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August

SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_40.1



SBI Clerk Quantitative Aptitude Quiz

With the increasing level in exams, quantitative aptitude has become the ineluctable hitch. Generally, questions asked in this section are calculative and lengthy that consumes your time. This subject can do wonders if you always keep a check on your accuracy, speed and time. Accuracy is what matters the most. To help you prepare the section we have provided a well-defined SBI Clerk Main 2019 study plan. You can also Prepare from the study notes to clear your basic concepts. Attempt this quantitative aptitude quiz and check your performance for the upcoming SBI Clerk exam 2019. Following is the quiz of 4th August, that inculcate the important topics from Line Di, Miscellaneous And Quadratic Equations.





Directions (1-5): Read the following table carefully and answer the questions given below.
Percentage increase in production of sugar in 6 different states of India from 2006 to 2007 and from 2007 to 2008 

SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_50.1



Actual total production of sugar in these states in 3 different years. 

SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_60.1







Q1. What is the ratio of total production of sugar in MP in 2008 to that in AP in 2006?

41:50
37:45
48:31
44:53
39: 50
Solution:
SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_70.1

Q2. Total production of sugar in AP in 2006 is what percent more than that in Assam in 2006? (round off to 2 decimal Places)

129.27%
127.27%
135%
123.37%
127.72%
Solution:
SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_80.1

Q3. Ratio of total production of sugar in Assam and Delhi in 2006 is 22:27 respectively, what will be total production of sugar in Delhi in 2008?

1350
2108
1250
2106
None of these
Solution:
SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_90.1

Q4. The total production of sugar in UP in 2006 is approximately what percent of the total production of sugar in same state in 2008? (round off to 2 decimal places)

53.26%
59.38%
49.38%
57.38%
59.26%
Solution:
SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_100.1

Q5. Total production of sugar in 2006 of all states together is approximately what percent less than the total production of sugar in 2008 of all states together?

33
39
37
Can’t be determined
None of these
Solution:
SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_110.1

Directions (6-10): Find the wrong number which does not follow the specific pattern in each of the given number series ? 


Q6. 5531, 5506, 5425, 5304, 5135, 4910, 4621

5531
5425
4621
5135
5506
Solution:
SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_120.1

Q7. 6, 7, 9, 13, 26, 37, 69

7
26
69
37
9
Solution:
SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_130.1

Q8. 1, 3, 10, 36, 152, 760, 4632

3
36
4632
760
152
Solution:
SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_140.1

Q9. 157.5, 45, 15, 6, 3, 2, 1

1
2
6
157.5
45
Solution:
SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_150.1

Q10. 216, 243, 512, 729, 1000, 1331

216
512
729
243
1331
Solution:
SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_160.1

Q11. Monthly salary of Dex is 1/4 th of his father’s monthly salary. Dex’s sister’s monthly salary is 2/5th of their father’s monthly salary. Dex’s sister pays Rs 12,800, which is 1/4th of her monthly salary as study loan. Savings and expenses made out of the monthly salary by Dex are in the respective ratio of 3 : 5. How much does Dex save each month?

Rs 12,000
Rs 10,600
Rs 10,400
Rs 12,600
Rs 12,400
Solution:
SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_170.1

Q12. Poorvi’s age 8 years ago is equal to the sum of present ages of her son and her daughter. 5 years hence, the ratio between her son’s age and her daughter’s age will be 7 : 6 respectively. Poorvi’s husband is 7 years elder than her. Her husband’s present age is thrice the present age of his son. What is their daughter’s present age?

10 years
14 years
12 years
15 years
9 years
Solution:
SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_180.1

Q13. Three pots have the same volume. The ratio of milk and water in first, second and third pots is 3 : 2, 7 : 3 and 11 : 4 respectively. If the liquid of three pots is mixed, then the ratio of milk and water in the mixture is

61 : 29
61 : 30
5 : 4
29 : 61
4 : 5
Solution:
SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_190.1

Q14. In a journey of 48 km travelled by tonga, rickshaw and cycle in that order, the distance covered by the three ways is in the ratio of 8 : 1 : 3 and charges per kilometer in that order are in the ratio of 8 : 1 : 4. If the tonga charges being 24 paise per kilometer, the total cost of the journey is

Rs 9.24
Rs 10
Rs 12
Data inadequate
Rs. 12.48
Solution:
SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_200.1

Q15. A bag contains 25 paise, 50 paise and Rs 1 coins. There are 220 coins in all and the total amount in the bag is Rs 160. If there are thrice as many 1 Re. coins as there are 25 paise coins, then what is the number of 50paise coins?

60
40
120
80
70
Solution:
SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_210.1

               




You may also like to Read:
SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_220.1  SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_230.1


SBI Clerk Main Quantitative Aptitude Quiz: 6th August_240.1

Download Hindu Review of October 2021: Free PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?