SBI PO English Questions: 3rd May 2019

sbi-po-english-questions-2019



English Quiz For SBI PO Exam 2019

The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.




Directions (1-5): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 5. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

Q1. Two years after the Belt and Road Initiative forum was unveiled with (1)..................., Chinese President Xi Jinping’s address to the second BRI forum was a clear indication that Beijing is coming to terms with the pushback his ambitious project has received. Mr. Xi’s speech to 37 heads of government and the UN Secretary General and the IMF Managing Director had many significant takeaways, including a stated commitment to “transparency and sustainability” of BRI projects, and to greater debt (2).................... in the “financing model” of the Belt and Road under new guiding principles. Since 2017, India, the U.S. and other countries have been critical of the lack of transparency with which many of the BRI projects were negotiated with governments. Sri Lanka, the Maldives, and Malaysia had second thoughts on some of the infrastructure projects over fears of a “debt trap”, and (3)................. of corruption in BRI projects became election issues. In April last year, European Union Ambassadors to Beijing issued a statement saying the BRI ran “counter” to their agenda for liberalising trade and “pushed the balance of power in favour of subsidised Chinese companies”. After Central Asia and South East Asia, China’s biggest (4).................. is into Europe and the criticism did not go unheeded by Beijing. China agreed to renegotiate terms on projects, reached out to regional organisations like the Arab and African forums and the EU, where Premier Li Keqiang pledged to “respect EU rules and standards” at a summit of “17+1” Central and Eastern European countries that are part of the BRI. It is hoped that China will take this understanding forward beyond Mr. Xi’s speech and help build an infrastructure financing network that is equitable and (5)......................, especially for smaller states.

abandon
fanfare
abase
cheerful
conceal
Solution:
Fanfare: a short ceremonial tune or flourish played on brass instruments, typically to introduce something or someone important.
Q2. Two years after the Belt and Road Initiative forum was unveiled with (1)..................., Chinese President Xi Jinping’s address to the second BRI forum was a clear indication that Beijing is coming to terms with the pushback his ambitious project has received. Mr. Xi’s speech to 37 heads of government and the UN Secretary General and the IMF Managing Director had many significant takeaways, including a stated commitment to “transparency and sustainability” of BRI projects, and to greater debt (2).................... in the “financing model” of the Belt and Road under new guiding principles. Since 2017, India, the U.S. and other countries have been critical of the lack of transparency with which many of the BRI projects were negotiated with governments. Sri Lanka, the Maldives, and Malaysia had second thoughts on some of the infrastructure projects over fears of a “debt trap”, and (3)................. of corruption in BRI projects became election issues. In April last year, European Union Ambassadors to Beijing issued a statement saying the BRI ran “counter” to their agenda for liberalising trade and “pushed the balance of power in favour of subsidised Chinese companies”. After Central Asia and South East Asia, China’s biggest (4).................. is into Europe and the criticism did not go unheeded by Beijing. China agreed to renegotiate terms on projects, reached out to regional organisations like the Arab and African forums and the EU, where Premier Li Keqiang pledged to “respect EU rules and standards” at a summit of “17+1” Central and Eastern European countries that are part of the BRI. It is hoped that China will take this understanding forward beyond Mr. Xi’s speech and help build an infrastructure financing network that is equitable and (5)......................, especially for smaller states.
sustain
pertinent
tranquillity
sustainability
reasonable
Solution:
"sustainability" is grammatically and contextually correct here.
Q3. Two years after the Belt and Road Initiative forum was unveiled with (1)..................., Chinese President Xi Jinping’s address to the second BRI forum was a clear indication that Beijing is coming to terms with the pushback his ambitious project has received. Mr. Xi’s speech to 37 heads of government and the UN Secretary General and the IMF Managing Director had many significant takeaways, including a stated commitment to “transparency and sustainability” of BRI projects, and to greater debt (2).................... in the “financing model” of the Belt and Road under new guiding principles. Since 2017, India, the U.S. and other countries have been critical of the lack of transparency with which many of the BRI projects were negotiated with governments. Sri Lanka, the Maldives, and Malaysia had second thoughts on some of the infrastructure projects over fears of a “debt trap”, and (3)................. of corruption in BRI projects became election issues. In April last year, European Union Ambassadors to Beijing issued a statement saying the BRI ran “counter” to their agenda for liberalising trade and “pushed the balance of power in favour of subsidised Chinese companies”. After Central Asia and South East Asia, China’s biggest (4).................. is into Europe and the criticism did not go unheeded by Beijing. China agreed to renegotiate terms on projects, reached out to regional organisations like the Arab and African forums and the EU, where Premier Li Keqiang pledged to “respect EU rules and standards” at a summit of “17+1” Central and Eastern European countries that are part of the BRI. It is hoped that China will take this understanding forward beyond Mr. Xi’s speech and help build an infrastructure financing network that is equitable and (5)......................, especially for smaller states.
deny
accused
engulf
allegations
preserved
Solution:
Allegations: a claim or assertion that someone has done something illegal or wrong, typically one made without proof.
Q4. Two years after the Belt and Road Initiative forum was unveiled with (1)..................., Chinese President Xi Jinping’s address to the second BRI forum was a clear indication that Beijing is coming to terms with the pushback his ambitious project has received. Mr. Xi’s speech to 37 heads of government and the UN Secretary General and the IMF Managing Director had many significant takeaways, including a stated commitment to “transparency and sustainability” of BRI projects, and to greater debt (2).................... in the “financing model” of the Belt and Road under new guiding principles. Since 2017, India, the U.S. and other countries have been critical of the lack of transparency with which many of the BRI projects were negotiated with governments. Sri Lanka, the Maldives, and Malaysia had second thoughts on some of the infrastructure projects over fears of a “debt trap”, and (3)................. of corruption in BRI projects became election issues. In April last year, European Union Ambassadors to Beijing issued a statement saying the BRI ran “counter” to their agenda for liberalising trade and “pushed the balance of power in favour of subsidised Chinese companies”. After Central Asia and South East Asia, China’s biggest (4).................. is into Europe and the criticism did not go unheeded by Beijing. China agreed to renegotiate terms on projects, reached out to regional organisations like the Arab and African forums and the EU, where Premier Li Keqiang pledged to “respect EU rules and standards” at a summit of “17+1” Central and Eastern European countries that are part of the BRI. It is hoped that China will take this understanding forward beyond Mr. Xi’s speech and help build an infrastructure financing network that is equitable and (5)......................, especially for smaller states.
abstain
fragile
foray
attacked
Both (a) and (c)
Solution:
Foray: a sudden attack or incursion into enemy territory, especially to obtain something; a raid.
Q5. Two years after the Belt and Road Initiative forum was unveiled with (1)..................., Chinese President Xi Jinping’s address to the second BRI forum was a clear indication that Beijing is coming to terms with the pushback his ambitious project has received. Mr. Xi’s speech to 37 heads of government and the UN Secretary General and the IMF Managing Director had many significant takeaways, including a stated commitment to “transparency and sustainability” of BRI projects, and to greater debt (2).................... in the “financing model” of the Belt and Road under new guiding principles. Since 2017, India, the U.S. and other countries have been critical of the lack of transparency with which many of the BRI projects were negotiated with governments. Sri Lanka, the Maldives, and Malaysia had second thoughts on some of the infrastructure projects over fears of a “debt trap”, and (3)................. of corruption in BRI projects became election issues. In April last year, European Union Ambassadors to Beijing issued a statement saying the BRI ran “counter” to their agenda for liberalising trade and “pushed the balance of power in favour of subsidised Chinese companies”. After Central Asia and South East Asia, China’s biggest (4).................. is into Europe and the criticism did not go unheeded by Beijing. China agreed to renegotiate terms on projects, reached out to regional organisations like the Arab and African forums and the EU, where Premier Li Keqiang pledged to “respect EU rules and standards” at a summit of “17+1” Central and Eastern European countries that are part of the BRI. It is hoped that China will take this understanding forward beyond Mr. Xi’s speech and help build an infrastructure financing network that is equitable and (5)......................, especially for smaller states.
underlie
deceit
complicate
easily
transparent
Solution:
"transparent" here is the correct choice as it is contextually correct with 'equitable' in the sentence.
Directions (6-10): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 


Q6. Since he wanted to be voted the most ............... boy at school, Jason always had a smile for everyone.



impolite
disagree
cordially
affable
discourteous
Solution:
Affable: friendly, good-natured, or easy to talk to.
Q7. When my ..................... teacher grades my essays, she always finds a minor error in my work.
laudatory
praised
acrimony
contradict
captious
Solution:
Captious: tending to find fault or raise petty objections.
Q8. The artist was able to ............ the empty canvas with paint and instantly turn it into a work of art.
coating
daub
purity
blurring
smudged
Solution:
Daub: spread (a thick or sticky substance) on a surface in a careless or clumsy way.
Q9. After being surrounded by two dozen police officers, the criminal felt it was an ................. time to lower his weapon.
expedient
impossibly
desired
effected
tragic
Solution:
Expedient: (of an action) suitable or appropriate.
Q10. A .................. warrior will not back down from a challenge even if fighting for what they believe in seems hopeless.
valour
afraid
fearful
unafraid
dauntless
Solution:
Dauntless: showing fearlessness and determination.
Directions (11- 15): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 



(A) A few hundred students were declared absent and passed, without their marks being displayed, and in other cases, as absent and failed, although the candidates had taken the examination.



(B) The serious errors in the Telangana State Board of Intermediate Education results this year, which have triggered 21 student suicides
(C) The State-appointed inquiry committee that went into the examinations issue has pointed to errors on the part of the company that was chosen to handle the results, notably absence of checks on the system’s performance and sufficient trials of the software application to assess its robustness.
(D) In one case, apparently caused by human error, the student’s marks statement recorded a zero, when in fact she had scored 99.
(E) Show that policymakers and the bureaucracy can badly fail at meeting their responsibilities.

Q11. Which of the following is the SECOND sentence after rearrangement?




A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BEADC.
Q12. Which of the following is the THIRD sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BEADC.
Q13. Which of the following is the FIRST sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BEADC.
Q14. Which of the following is the LAST sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BEADC.
Q15. Which of the following is the FOURTH sentence after rearrangement?
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BEADC.
               




You may also like to Read:
         
Print Friendly and PDF



Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?