SBI PO Main English Language Quiz- 3rd July

sbi-po-main-english-miscellaneous-quiz

SBI PO Main- English Miscellaneous Quiz

Students gave the SBI PO preliminary examinations with great enthusiasm and now are preparing for the mains, whose date is already scheduled for 20 July this year. Here is a quiz on the English Language, provided by Adda247 for free so that you can practice the best of the latest pattern of English Questions for SBI PO Examination 2019-20. With this, we wish you all the very best for the results of prelims. Keep the preparation engines running.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW


Directions (1-4): Rearrange the following sentences to form a meaningful paragraph and then answer the questions that follow. 


Q1. If Sentence (B), “U.S. President Donald Trump’s decision to recognise Jerusalem as the capital of Israel, despite warnings at home and abroad, will worsen the Israel-Palestine conflict.” is the first sentence, what is the order of other sentences after rearrangement? 



(A) Israel built its seat of power in West Jerusalem decades ago and occupied the East during the 1967 war, and later annexed it. 
(B) U.S. President Donald Trump’s decision to recognise Jerusalem as the capital of Israel, despite warnings at home and abroad, will worsen the Israel-Palestine conflict. 
(C) By breaking with this consensus, Mr. Trump has in effect endorsed the Israeli claims to East Jerusalem. 
(D) Palestinians insist that East Jerusalem should be the capital of their future state. 
(E) Even though there is a Congressional resolution in the U.S. urging Washington to relocate its embassy from Tel Aviv to Jerusalem, previous American Presidents avoided doing so given the legal, ethical and political implications of the issue, besides their commitment to a negotiated two-state settlement. 
(F) Jerusalem, which houses holy places of all three Abrahamic religions and is claimed by both Israelis and Palestinians, is at the very heart of the dispute.
AEFCD
FADEC
DAEFC
AFDCE
DCFEA
Solution:
As mentioned in the question, if sentence (B) is the first sentence then the correct order of other sentences after rearrangement FADEC.
Q2. If Sentence (A), “India acquired its first submarine, the INS Kalvari, on December 8, 1967, six years after the Navy acquired its first aircraft carrier in 1961.” is the first sentence, what is the order of other sentences after rearrangement? 
 (A) India acquired its first submarine, the INS Kalvari, on December 8, 1967, six years after the Navy acquired its first aircraft carrier in 1961. 
(B) This level of professional accomplishment in the underwater domain has been realised against many odds and much of this has been possible due to the dedication and rigorous professionalism of the human resource that lies at the core of the submarine arm, from its formative years to where it is now poised. 
(C) Concurrently, the Navy is also invested in building conventional boats in India through partnership programmes with foreign suppliers. 
(D) Thus it is appropriate that the President’s Colours will be presented to the dolphin arm on Friday in Visakhapatnam. 
(E) For the record, India is the first country in the world to move straight to designing and building an SSBN, without moving up the scale from conventional boats and then SSNs. 
(F) In the intervening decades, the nation and its Navy have graduated to designing and indigenously building SSBNs — the INS Arihant.
BEFCD
FBDEC
DBEFC
FCEBD
DCFEB
Solution:
As mentioned in the question, if sentence (A) is the first sentence then the correct order of other sentences after rearrangement FCEBD
Q3. If sentence (B), “Please understand this, we haven’t time to make this change gradually.” is the last sentence of the paragraph, then which of the following sentences does not fit into the paragraph formed after rearranging other sentences? 
 (A) And that has been going on; people have said you must change, you must act, you must change your mind, your heart, you must be something totally different. 
(B) Please understand this, we haven’t time to make this change gradually. 
(C) And we have reached a point when we have no time at all. 
(D) This has been preached for thousands of years by men who were serious, very earnest, as well as by charlatans who were out to exploit people. 
(E) Everybody is responsible for war because we are human beings and we have created wars; that’s part of our life. 
(F) For man to change radically, fundamentally, there must be a mutation in the very brain cells of his mind.
A
E
F
D
C
Solution:
As mentioned in the question, sentence (B) “Please understand this, we haven’t time to make this change gradually” is the last sentence of the paragraph. Going through the sentences, we can conclude that sentences FADC form a coherent paragraph talking about the man to change, who have no time today for make the change in himself while sentence (E) talks about human beings creating wars making it unrelated to the other sentences.
Q4. If sentence (D), “In the July-September quarter consumption expenditure grew 6.5%, the weakest growth rate recorded in eight quarters.” is the last sentence of the paragraph, then which of the following sentences does not fit into the paragraph formed after rearranging other sentences? 
 (A) Rural wage growth has weakened which, in turn, dragged down the overall growth in private consumption expenditure. 
(B) The slowdown in rural wage growth is linked to the difficulty experienced in construction and manufacturing sectors. 
(C) Expectedly, RBI’s fifth monetary policy for the financial year left key interest rate unchanged at 6%. 
(D) In the July-September quarter consumption expenditure grew 6.5%, the weakest growth rate recorded in eight quarters. 
(E) But of more significance was the story coming out of the agricultural sector, the source of livelihood for close to half the population. 
(F) Its analysis showed that the central bank expects inflation rate to rise a tad over the next few months.

E
F
B
A
D
Solution:
As mentioned in the question, sentence (D), “In the July-September quarter consumption expenditure grew 6.5%, the weakest growth rate recorded in eight quarters.” is the last sentence of the paragraph. Sentences CFEA form a coherent paragraph talking about the analysis of keeping the interest rate unchanged, that expects inflation rate to rise, unease of farming, weakening of rural wage growth. Sentence (B) talks about reason behind slowdown in rural wage growth, which fails to connect with other sentences. Hence option (c) is the right choice.
Directions (5-9) Given below each question is given two columns: Column (1) and Column (2). Column (1) has three phrases marked as (1), (2) and (3) while the Column (2) also has three phrases marked as (4), (5) and (6). Match the phrases marked as (1), (2) and (3) to the ones marked as (4), (5) and (6) to make, if possible, a grammatically meaningful sentence. Identify such matches which illustrate contextually meaningful sentences. After identifying contextually meaningful sentence(s), check if any part of that sentence has an error in it. If there is no error, then choose the part (E). If all the given options are not satisfying any of these two conditions, then choose option (E) i.e. none of these as your answer choice. 


Q5. Column (1)



(1) The solution lies (A)/ in advocating values of
humanism (B)/
(2) Each of
(A)/ the great tragedies (B)/ 
(3) If
Sameer has (A)/ finished the work, (B)/
Column (2)
(4) and democracy so as to
combat (C)/ the oncoming brand of fascism/ (D)/ No error (E).
(5) for our team (C)/ are
young and ambitious (D)/ No error (E).
(6) wins their sympathy (C)
and admiration (D)/ No error (E).
2-5; (A)
1-4: (B)
3-6: (E) & 1-2: (D)
2-6 (C)
None of these
Solution:
The sequence 1-4 makes a coherent and contextually meaningful sentence.
In the sentence 1-4, there is an error in the part (B) of the sentence.
‘The’ should be used before ‘values’ because in the ‘Noun + of + Noun’ construction, ‘the’ is used prior to the noun appearing prior to the ‘of’.
Q6. Column (1)
(1) Rohan advised to (A)/ his sisters that they should
(B)/
(2) The
customers (A)/ who died in the plane crash (B)/ 
(3) Those players who (A)/ did not adhere to the rules
of games (B)/
Column (2)
(4) was deprived of taking
part (C)/ in the championship (D)/ No error (E).
(5) go to the college
regularly (C)/ and do their assignment sincerely (D)/ No error (E).
(6) of Shakespeare (C)/ is
worth reading (D)/ No error.
1-5: (A) & 2-6 (B)
2-6: (C)
1-5: (C) & 3-4: (C)
3-6: (A)
None of these
Solution:
The sequences 1-5 and 3-4 would make coherent and contextually meaningful sentences.
In the sentence 1-5, there is an error in the part (C) of the sentence.
‘The’ shouldn’t be used prior to ‘college’. In the phrases like ‘go to school/church/jail’, the words ‘school, college, church, jail etc.’ are fulfilling their fundamental objectives.
In the sentence 3-4, there is an error in the part (C) of the sentence.
Instead of ‘was’, ‘were’ would be used because the subject of the verb is ‘those players’ which is a plural noun.
Hence, option (c) is the correct answer.
Q7. Column (1)
(1) The Hostel Warden (A)/ of the city college asked
the students (B)/
(2) The genesis (A)/ of all the latest innovations (B)/
(3) Such a
helpful and genuine (A)/ female as has come (B)/
Column (2)
(4) to return to the hostel
before (C)/ the sunset (D)/ No error (E).
(5) he may (C)/ go home
(D)/ No error (E).
(6) lies in (C)/ the
science (D)/ No error (E).
2-6: (D) & 1-4: (D)
2-5: (A)
1-4: (C)
2-5: (B) & 3-6: (A)
None of these
Solution:
The sequences 2-6 and 1-4 make coherent sentences.
In the sentence 2-6, there is an error in the part (D) of the sentence.
‘The’ should be omitted before ‘science’. Also, in the sentence 1-4, there is an error in the part (D) of the sentence. ‘The’ should not be used before ‘sunset’ because no article is used before ‘dawn, daybreak, sunrise, sunset, noon, night’ etc. when these words are preceded by the words ‘before’, ‘after’ etc.
Hence, option (a) is the correct answer.
Q8. Column (1)
(1) Rakhi
and Raghav also help the poor (A)/ who really sympathise (B)/
(2) Sushila postponed him (A)/ going to Bengaluru
tonight as (B)/
(3) The
tramps (A)/ whom we had suspected (B)/
Column (2)
(4) she wanted him to deal
with (C)/ one of her major problems (D)/ No error (E).
(5) at others without any
(C)/ apparent reason (D)/ No error (E).
(6) but none (C)/ has
arrived yet (D)/ No error (E).
1-5: (C) & 2-6: (E)
3-4: (A) & 2-5: (D)
2-4: (A)
2-5: (C) & 1-4 (A)
None of these
Solution:
The only sequence formed is 2-4.
And in the sentence 2-4, there is an error in the part (A) of the sentence.
Instead of ‘him’, ‘his’ would be used because ‘going’ is a gerund, and before gerund, possessive case is used, not objective case.
Hence, option (c) is the correct answer.
Q9. Column (1)
(1) Prabhu
ordered (A)/ some books and pencils (B)/
(2) Had Sameera come (A)/ even a moment earlier, (B)/
(3) Rihana
doesn’t appreciate (A)/ those who succeed (B)/
Column (2)
(4) to be culpable turn out
(C)/ to be innocent (D)/ No error (E).
(5) she would have (C)/
found Rohan there (D)/ No error (E).
(6) with them in the
moments (C)/ of melancholy (D)/ No error (E).
1-4: (D), 2-5: (A) & 3-6: (E)
1-4: (D)
3-6 (E)
2-5: (E)
None of these
Solution:
The sequence 2-5 makes a coherent and contextually meaningful sentence.
In the sentence 2-5, there is no error. So, (E) is the correct part.
Hence, option (d) is the correct answer.
Directions (10-15): Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. 


Q10. (1) The Election Commission has banned invoking the name of religion or community. 



 (2) However political leaders continue to use them so blatantly because they know that Muslims do have a say when it comes to elections. 
(i)Although the Election… 
(ii)Since political leaders continue… 
(iii) As Election Commission has…
Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Only (iii) is correct
Both (i) and (ii) are correct
All are correct
Solution:
Although the Election Commission has banned invoking the name of religion or community, political leaders continue to use them so blatantly because they know that Muslims do have a say when it comes to elections.
Q11.
(1) The agents of globalisation infiltrate mountainous areas. 
(2) The availability of natural resources and practices of sustainability that have prevailed for generations are being sidelined. 
(i)Since the agents of… 
(ii)As the agents of… 
(iii)Owing to infiltration of…

Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Only (iii) is correct
Both (i) and (ii) are correct
All are correct
Solution:
(i) Since the agents of globalization are infiltrating mountainous areas, the availability of natural resources and practices of sustainability that have prevailed for generations are being sidelined.
(ii) As the agents of globalisation infiltrate mountainous areas, the availability of natural resources and practices of sustainability that have prevailed for generations are being sidelined.
(iii) Owing to infiltration of mountainous areas by the agents of globalisation, the availability of natural resources and practices of sustainability that have prevailed for generations are being sidelined.
Q12.
(1) The world is agog with “herbal”, “organic” and “ethnic” products. 
(2) This could be used to the advantage of those who live in the mountainous regions if they can process natural resources into herbal medicines. 
(i) As the world is… 
(ii) The fact that the world… 
(iii) Processing natural resources…

Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Both (i) and (ii) are correct
Both (ii) and (iii) are correct
All are correct
Solution:
(i) As the world is agog with “herbal,” “organic” and “ethnic” products, this could be used to the advantage of those who live in the mountainous regions if they can process natural resources into herbal medicines.
(ii) The fact that the world is agog with “herbal,” “organic” and “ethnic” products could be used to the advantage of those who live in the mountainous regions if they can process natural resources into herbal medicines.
Q13.
(1) billions of people enjoy longevity and good health all around the world. 
(2) More than one billion people live in abject poverty, struggling for mere survival every day.
(i) While billions of… 
(ii) Notwithstanding that billions… 
(iii) Although billions of…
Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Only (iii) is correct
Both (i) and (iii) are correct
All are correct
Solution:
(i) While billions of people enjoy longevity and good health all around the world, more than one billion people live in abject poverty, struggling for mere survival every day.
(ii) Notwithstanding billions of people enjoying longevity and good health all around the world , more than one billion people live in abject poverty, struggling for mere survival every day.
(iii) Although billions of people enjoy longevity and good health all around the world, more than one billion people live in abject poverty, struggling for mere survival every day.
Q14. (1) The World Bank and other international organisations heavily rely on a single measurement called the gross domestic product (GDP) per capita. 
(2) They do it to summarize a country’s current status of economic development and to classify countries in their respective levels of such development. 
(i)To summarize a country’s… 
(ii)While the World Bank… 
(iii)Relying heavily on…
Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Only (iii) is correct
Both (i) and (iii) are correct
All are correct
Solution:
To summarize a country’s current status of economic development and to classify countries in their respective levels of such development, the World Bank and other international organisations heavily rely on a single measurement called the gross domestic product (GDP) per capita.
Q15.
(1) Arvind Subramanian, the Chief Economic Advisor, spoke to students of the Indian Institute of Management Ahmedabad. 
(2) He said that the cost of providing universal basic income is so huge that it cannot be provided as an add-on to the existing welfare programs of the government. 
(i) Speaking to students… 
(ii) The Chief Economic Advisor… 
(iii) While the cost of providing…
Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Only (iii) is correct
Both (i) and (ii) are correct
All are correct
Solution:
(i) Speaking to students of the Indian Institute of Management Ahmedabad, Arvind Subramanian, the Chief Economic Advisor, said that the cost of providing universal basic income is so huge that it cannot be provided as an add-on to the existing welfare programs of the government.
(ii) The Chief Economic Advisor Arvind Subramanian spoke to students of the Indian Institute of Management Ahmedabad and said that the cost of providing universal basic income is so huge that it cannot be provided as an add-on to the existing welfare programs of the government.

               



You may also like to Read:
  

All the Best BA'ians!!


Print Friendly and PDF