SBI PO Mains Reasoning Ability Quiz: 11th July

Dear Aspirants,

 

SBI PO Mains Reasoning Ability Quiz: 11th July
Reasoning Questions for SBI PO MAINS 2019
 
Reasoning Ability is a crafty section. With each passing year, all the organizations are increasing the level of complexity of the questions that are asked in either prelims or mains. It eventually affects the number of question one can usually attempt. But this section is based on logic and rules can be aced if practised well enough. The only way to achieve this ambitious goal is by practising continuously with dedication. So to prepare you with best tools for the finals, here is today’s Reasoning Quiz based on the study plan and the exact same pattern of questions that are expected to be asked in SBI PO MAINS 2019. Keep Practicing. All the best.
 
 

Directions (1-5): Study the given information and answer the following question.

Eight persons are working in different Companies which were established in eight different years 1965, 1977, 1989, 1994, 1998, 2003, 2005 and 2012. Each of the company earns different revenues. All the calculations have been done on the basis of year 2019.

Three companies were started between Cognizant and Oracle. Cognizant had been started in an odd numbered year before Oracle. T works in Infosys. HCL started after TCS. Only three companies earn more revenue than TCS. Company which earns just more revenue than TCS was started in a year Just after TCS. Only two companies established between TCS and Infosys. Company which earns highest revenue was started in an even numbered year. Company in which U works earn least revenue. Infosys has been started in an even number year. V works in HCL which established in 1989. Company in which W works earns less revenue than only one company. Company which started third earn third lowest revenue. W neither works in Wipro and Mphasis. Company in which V works earn less revenue than Wipro which does not earn highest revenue. Company which started in year 1994 does not earn highest revenue. R does not work in a company which earns highest revenue. Mphasis established before wipro. Q does not work in the company which was started last and U and R does not work in Wipro. Mindtree started in an odd numbered year. P works before T but does not work in cognizant. Oracle earns more revenue than Cognizant but less than Mphasis. Infosys earns more revenue than the company in which U works but less than Wipro.


Q1. In which of the following Year Infosys established?

1965
1994
2003
1977
None of these
Solution:

 

Q2. Q works in which of the following companies?

Oracle
Cognizant
Wipro
Mphasis
None of these
Solution:

 

Q3. Which of the following company earns lowest revenue?

HCL
Infosys
Mindtree
Wipro
None of these
Solution:

 

Q4. The company in which W works established in which of the following year?

2003
2012
1965
1998
None of these
Solution:

 

Q5. How many companies were established before the company in which U works?

Four
Two
More than five
Three
None
Solution:

 

Directions (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statement are sufficient to answer the question. Read both the statements and
Given answer: 

Q6. Five Persons A, B, C, D and E, are going to
vacation on five di
fferent days of the same week,
starting from Monday to Friday. Who goes on Thursday?

I. Only two person goes to vacation in
between E and C. More than two person goes to vacation between C and A.

II. E goes to vacation immediately before D. Only one person goes to
vacation between D and C. A goes before B.

If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

 

By combining both the statement we can find B goes on Thursday.

 

Q7. P, Q, R, S, T and U are sitting in a circle, facing towards the centre of the circle. Who is sitting on the immediate right of Q? 
I. P is facing S. Only R is between P and Q. U is between T and P.
II. U is on the immediate left of T. Only S is between Q and T. R is not adjacent to U.

If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

 

By statement II we can find R sits immediate right of Q.

 

Q8. Six persons A, B, C, D, E and F lives on a six storey building such as ground floor is numbered as 1 and top floor numbered as 6. How many persons live between A and C? 
I. C lives on an even numbered floor. Only two persons live between F and C. A lives below F. 

II. Four persons live between B and D. No one lives between B and C. E lives immediately above F. B lives above D.

If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

 

Both statements are insufficient to give answer.

Q9. What does ‘Me’ mean in the code language? 
I. ‘Me Bo Ta’ means ‘Economy Prime Factor’ and ‘Xz Se Me’ means ‘Best Prime Study’ in that code language.
II. ‘La Me Ta’ means ‘Hard Study Group’ and ‘Lz Me Ta’ means ‘Find Study Group’ in that code language.

If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

 

By using first statement we can find code of ‘Prime’ is ‘Me’.

Q10. How is S related to N? 
 I. S’s husband is the only son of N’s mother. N is a female.
 II. S’s brother is husband of N’s mother.

If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:

 

By using first statement we can find S is sister-in-law of N.

Directions (11-12): In each question below is given a statement followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.
Give answer


Q11. Statements: “If you ask me about the daunting challenges that I face, I would say that my government’s first priority is to improve the existing law and order situation. Then follows the issue of prices of commodities.” ___ Mr. ROY, a newly appointed PM of country CLINTON
Assumptions:
I. If a citizen of country CLINTON can sleep peacefully, he/she can then think of providing food to his/her family, ponder over education and move about freely in the country.
II. Prices of the commodities affect the common man greatly.

If only assumption I is implicit
If only assumption II is implicit
If either I or II is implicit
If neither I nor II is implicit
If both I and II are implicit
Solution:

 

I is not implicit. II is not implicit because the PM only assumes that law and order affects the common man more than prices do.

Q12. Statements: “If you have any unresolved consumer disputes, do not feel that you are helpless, do not hesitate to assert your rights. Approach the District Consumer Forum for speedy redressal.” ____ Department of Consumer Affairs
Assumptions: 
I. People don’t want to approach consumer forum due to the red-tapism in procedure adopted by the forum.
II. Speedy redressal will attract more unresolved consumer disputes.

If only assumption I is implicit
If only assumption II is implicit
If either I or II is implicit
If neither I nor II is implicit
If both I and II are implicit
Solution:

 

Assumption II is implicit.


Direction (13-15): Study the given information and answer the following question.

A person starts walking from point X in west direction and walks 4m and reached at point Y. From point Y he takes a left turn and walks 6m to reach at point Q. Then he takes a right turn and walks 4m to reach at point Z, then turn his right and walks 3m and reached at point O. From point O, he walks 8m east and stop at point P.


Q13. What is the shortest distance between point P and point Q?

3m
5m
7m
10m
None of these
Solution:

 

Q14.Point X is in which direction of point Z?

South
North-east
South-east
West
None of these
Solution:

 

Q15. What is the shortest distance and direction of point P with respect to point X?

3m, South
6m, East
5m. West
3m, North
None of these
Solution:

 

             

 
You may also like to Read:
 
 
 
 
 

 

      

Print Friendly and PDF