SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 6th July 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 6th July 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.



Q1. Airtel Payments Bank has partnered with which of the following Insurance company whose insurance products will be sold by the bank?

Bharti AXA Life Insurance
Life Insurance Corporation of India
Kotak Mahendra life Insurance
Birla Sun life Insurance
Bajaj Allianz Life Insurance
Solution:

Airtel Payments Bank has partnered with Bharti AXA Life Insurance to offer a life term insurance plan.

Q2. Which bank has launched the web tool ‘Vasool So-Ft’ (Vasool So-Fast) for digitalising the Non Performing Asset recovery process of the bank?

Karnataka Bank Ltd
Canara bank
Bank of Baroda
State Bank of India
Punjab National Bank
Solution:

Karnataka Bank Ltd has launched the web tool ‘Vasool So-Ft’ (Vasool So-Fast) for digitalising the Non Performing Asset recovery process of the bank. The digital tool for the recovery of stressed assets will provide an end to end digital solution.

Q3. Unique Identification Authority of India has opened its first ‘Aadhaar Seva Kendra’ in which of the following 2 cities?

Mumbai and Delhi
Delhi and Vijayawada
Goa and Bengaluru
Gandhinagar and Lucknow
Chandigarh and Surat
Solution:

Unique Identification Authority of India has opened its first ‘Aadhaar Seva Kendra’ in Delhi and Vijayawada.

Q4. AYUSH Ministry have signed a MoU with which of the following ministries for digitization of the AYUSH sector?

Human Resources Development Ministry
Ministry of Textile and Industry
Ministry of Transport
Ministry of Education
Ministry of Electronics and Information Technology
Solution:

The Ministries of AYUSH and Electronics and Information Technology have signed a MoU to collaborate on the digitization of the AYUSH sector.

Q5. Which state police has signed a pact with Solar Energy Corporation of India under which the SECI will support the implementation of grid-connected rooftop solar photovoltaic systems?

Punjab Police
Haryana Police
Maharashtra Police
Delhi Police
Gujarat Police
Solution:

Delhi Police has signed a pact with Solar Energy Corporation of India. Under this, the SECI will support the implementation of grid-connected rooftop solar photovoltaic systems on the establishments of Delhi police.

Q6. The US-India Strategic Partnership Forum will honour which of the following two Indians with the Global Excellence Awards 2019?

Ratan Tata and G.D. Birla
Ajay Banga and Azim Premji
Ajaypal singh Banga and Shikha sharma
Rajesh Gopinathan and Pawan Munjal
Indira Nooyi and Salil Parekh
Solution:

The US-India Strategic Partnership Forum has announced that Mastercard CEO and President Ajay Banga and Wipro Chairman Azim Premji will receive the 2019 Global Excellence Awards.

Q7. Which of the following India cabs company has received approval from London’s transport regulator to start private hire vehicles (PHV) in the capital city of the UK?

Uber cabs
City Cool cabs
Ola cabs
Mega cabs
Easy cabs
Solution:

India’s biggest ride-hailing platform Ola Cabs, has received approval from London’s transport regulator to start private hire vehicles (PHV) in the capital city of the UK.

Q8. Which of the following Netherland's footballer has recently announced his retirement from football at the age of 35?

Arjen Robben
Jorrit Hendrix
Bart Ramselaar
Jeroen Zoe
Karim Rekik
Solution:

Dutch winger Arjen Robben has announced his retirement from football at the age of 35 after a 10-year spell with German giants Bayern Munich. He has played 96 international matches for the Netherlands, scoring 37 goals, and starred in the team which reached the 2010 World Cup final.

Q9. European Commission has elected ______________as its new president who has also become the first woman to be elected to lead the EU’s executive arm.

Ursula von der Leyen
Angela Merkel
Ellen Johnson Sirleaf
Aung San Suu Kyi
Arundhati Bhattacharya
Solution:

European Commission has elected Ursula von der Leyen as its new president. She will replace Jean Claude Juncker. She has become the first woman to be elected to lead the EU’s executive arm.

Q10. According to the Dubai Duty Free, which of the following currency will now be accepted at all the retail outlets of the Dubai airport?

Thai Baht
Renminbi
Indian Ruppee
US Dollar
Japanese yen
Solution:

Dubai Duty Free has announced that Indian Rupee will now be an accepted currency at all the retail outlets of the Dubai airport.

               


Attempt This Quiz in Hindi





You may also like to Read:
 
All the Best BA'ians!!



Print Friendly and PDF

Attempt This In Hindi

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?