Fillers Quiz For IBPS Clerk Mains: 14th January 2019


English Language Quiz For IBPS Clerk Mains 

IBPS Clerk Mains exam is round the corner.  Thus, the English Language can be an impetus for your success by helping you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS Clerk Mains Exam. Also, few questions in the Quiz may be based on short Reading Comprehensions based on IBPS PO Mains pattern so as to make you aware of the latest exam pattern. 


Watch Video Solutions Here







Directions (1-5): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q1. Virgo is one of the most ............... signs in the zodiac and has the ability to figure out what is wrong at a moment's notice.


miserably
empathetic
impolitely
luminous
Both (a) and (b)
Solution:
Empathetic: showing an ability to understand and share the feelings of another.

Q2. As an atheist, Mark wanted proof of a god, but Sarah was a ............... because she believed in god but not his powers.
exalt
Both (a) and (d)
heretic
exult
pauper
Solution:
Heretic: a person believing in or practising religious heresy.

Q3. In this thesis we ............. on the related virtual memory image map structure in windows operation system, process and thread synchronization and communication technologies, windows socket library.
demure
modest
Both (a) and (d)
expatiate
depart
Solution:
Expatiate: speak or write in detail about.

Q4. With everyone’s help, we were able to pick up all the trash and make the park ..................
Both (c) and (d)
scuttle
tarnish
labyrinth
immaculate
Solution:
Immaculate: perfectly clean, neat, or tidy.

Q5. The priest spent his Saturday afternoon telling people how they could be forgiven for their .............. sins.
meticulous
venial
addled
Both (a) and (b)
ineffable
Solution:
Venial:(of a fault or offence) slight and pardonable.

Directions (6-10): Each question below has two blanks. There are five pairs of words below the sentence. Choose the pair of words which can be filled up in the blanks in the sentence in the same order so as to complete the sentences meaningfully. 

Q6. For the first time, a quota in jobs and educational institutions on the basis of economic ............. in lieu of socio-cultural-educational deprivation has been legislated. The Lok Sabha has passed the 124th Constitutional amendment bill of the Modi Government bringing in 10 per cent quota for the .................... deprived non reserved category citizens of India.


legitimate, highest
deprivation, economically
backward, regionally
testimony, weaker
Both (a) and (c)
Solution:
"deprivation, economically" make the sentence grammatically and contextually correct.

Q7. Reservation without creation of jobs is like ................ a desert. Whatever share you get, there is still no water to ......... crops.
bargaining, grow
watering, protected
divide, embrace
dividing, grow
Both (a) and (d)
Solution:
"dividing, grow" make the sentence grammatically and contextually correct.

Q8. A man with severe burn injuries is said to have been dumped into a garbage ........... used for hospital waste. If a human being can be equated with such waste, there is life yet in the debate on the quality of life as the nation .......... in its quest for the elusive acche din.
bin, embed
vat, stumbles
vat, shear
bin, fervor
Both (a) and (b)
Solution:
"vat, stumbles" make the sentence grammatically and contextually correct.
Vat: a large tank or tub used to hold liquid, especially in industry.
Stumble: trip or momentarily lose one's balance; almost fall.

Q9. The women in this country have many barriers to cross—securing a ticket on a manned space flight is a very small but important one. In a country struggling to .............the meaning of “Beti bachao, beti padhao”, an Indian woman in the country’s own space flight might just be the story those small village girls, currently burdened with the ........... of domestic chores, need to read or be told about.
enroll, relaxation
ignite, toiled
highlight, turpitude
embrace, drudgery
Both (c) and (d)
Solution:
"embrace , drudgery" make the sentence grammatically and contextually correct.
Embrace: hold (someone) closely in one's arms, especially as a sign of affection.
Drudgery: hard menial or dull work.

Q10. The international system recognizes and divides nation states in terms of their respective “powers”. Some are called great powers; some are identified as middle powers; some as emerging powers; and others, rising powers. Each of these .................... has a specific meaning attached with them because different kinds of powers have different ..........., roles and functions in international relations.
terminology, strategic
terminologies, attributes
iteration, constitution
iterating, projects
Both (a) and (b)
Solution:
"terminologies, attributes" make the sentence grammatically and contextually correct.

Directions (11-15): Read the following passage and answer the questions that follow the passage. Some words may be highlighted to help you some of the questions. 

A U.K. tourist calling up the British High Commission in New Delhi to buy vegetarian sausages is among one of the more quirky requests made by Britons travelling abroad in 2018, authorities here said on Sunday.

The unnamed man’s vegetarian sausage hunt in India is on a list of top 10 requests, which the U.K. Foreign and Commonwealth Office (FCO) highlighted it could not help with, while stressing on the crucial consular and medical support it can offer its nationals abroad.

The man in New Delhi asking what time the British High Commission opened, as he had heard it sold vegetarian sausages and wanted to buy some, was ranked seventh on the list, which was topped by a caller from the U.S. asking which celebrity contestant had won the popular BBC show ‘Strictly Come Dancing’.

Other unusual requests included a man enquiring if there were vampires in Poland because a woman he met online asked what blood type he was before they met for their first date, and a caller in the Canary Islands wanted his hotel to be persuaded to give him a different room as a stray cat had “broken into” his existing one and urinated on his bed.

Q11. Which of the followings clearly describe the objective of the passage? 


(I) To inform about the unconventional requests received by the U.K. Foreign and Commonwealth Office. 
(II) To stress on the crucial consular and medical support FCO can offer its nationals abroad. 
(III) To inform about the plight of the consular staffs of the U.K. Foreign and Commonwealth Office.
Only (III)
Both (II) & (III)
Only (I)
All of (I), (II) and (III)
None of (I), (II) and (III)
Solution:
The answers to the question can be derived from the presence of phrases like ‘among one of the more quirky requests’, ‘is on a list of top 10 requests, which the U.K. FCO highlighted…’ and ‘Other unusual requests…’
Clearly, (I) is the correct answer.
Hence, option (c) is the correct answer.

Q12. What was the rank of the request to buy vegetarian sausages in the list of quirky requests received by the FCO?
First
Seventh
Third
Ninth
Fifth
Solution:
The answer to the question can be found from the third paragraph: ‘The man in New Delhi asking what time the British High Commission opened, as he had heard it sold vegetarian sausages and wanted to buy some, was ranked seventh on the list…’
Hence, option (b) is the correct answer.

Q13. To which nation the person belonged who made the request which topped the list of quirky requests received by the British High Commission in New Delhi?
Canary Islands
India
The U.K.
Poland
The U.S.
Solution:
The answer to the question can be derived from the third paragraph ‘… was ranked seventh on the list, which was topped by a caller from the U.S. asking which celebrity contestant had won the popular BBC show ‘Strictly Come Dancing’’.
From above, it could be found that the caller was the citizen of the U.S.
Hence, option (e) is the correct answer.

Q14. With what notion in mind did the man, wanted to buy vegetarian sausages, call the British High Commission?
The British High Commission sells vegetarian sausages.
The British High Commission helps its citizen abroad in persuading a hotel to change their room.
The British High Commission provides crucial consular and medical support to her citizens abroad.
The British High Commission has answers to every query of their citizens visiting abroad.
None of the above
Solution:
The answer to the question can be derived from the first clause of the third paragraph ‘The man in New Delhi asking what time the British High Commission opened, as he had heard it sold vegetarian sausages…’
From above, it could be derived that option (a) is the correct answer.

Q15. Where was the caller, who wanted his hotel to be persuaded to give him a different room, at the time he/she made the call?
The U.K
The U.S.
India
Canary Islands
Poland
Solution:
The answer to the question can be derived from the last paragraph: ‘… a caller in the Canary Islands wanted his hotel to be persuaded to give him a different room…’
From above, it could be understood that option (d) is the correct answer.

               


Print Friendly and PDF

No comments