English Quiz IBPS Clerk Prelims 2019 for 13th of October

IBPS Clerk Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS Clerk 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS Clerk Prelims English Quiz and we have Practice set for 13th of October 2019. You can also check out the latest books for IBPS Clerk 2019 exam.

Directions (1-5): In the following questions a paragraph is given with two blanks. The paragraph is then provided with five options which consist of the words that can fill the given blanks. Choose that option as your answer which can fill the given blanks in the exact order as given in the option. If none of the given options fills the given blanks then choose option (e), ‘None of these’ as your answer.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW

Q1. President Donald Trump’s ___________ to pull U.S. troops out of northeastern Syria is tantamount to _______ the Kurdish forces.
(a) decision, betraying
(b) probably, prominent
(c) abate, entice
(d) augment, deepen
(e) counsel, reprove

S1. Ans. (a)
Sol. The correct answer choice is option (a). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (a).

Q2. Explaining the _______ of Swadeshi, Mr. Bhagwat said India would not ________ to accept from foreigners what it does not have and cannot do without.
(a) Insane, Coarse
(b) Concept, hesitate
(c) Dull, sharp
(d) Clamorous, placid
(e) release, sustain

S2. Ans. (b)
Sol. The correct answer choice is option (b). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (b).

Q3. History is obliging both ________ to step up and play constructive roles to shape the ________ world order.
(a) Bright, keen
(b) predicament, blank
(c) countries, emerging
(d) nationality, presence
(e) Austere, favorable

S3. Ans. (c)
Sol. The correct answer choice is option (c). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (c).

Q4. The older mainstream _________ in Jammu and Kashmir will probably continue to _________ as long as the Public Safety Act continues to apply on them.
(a) barricade, assistant
(b) noble, summit
(c) malevolent, uncloud
(d) politicians, languish
(e) bind, friendly

S4. Ans. (d)
Sol. The correct answer choice is option (d). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (d).

Q5. The government made two recent _______ at two ends of the spectrum to mitigate the _________ crisis.
(a) aspersion, able
(b) desist, freedom
(c) approve, permit
(d) adventurous, terminate
(e) announcements, economic

S5. Ans. (e)
Sol. The correct answer choice is option (e). All other options are contextually and meaningfully incorrect. So our correct answer choice is option (e).

Direction (6-10): Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

Q6.
(I) Price of commodities increase each year.
(II) It is important to accurately estimate how much a NREGA laborer should earn in 2020.
(i) Since price of………
(ii) Provided that…….
(iii) Because of increase in……..
(a) Only (i)
(b) Only (ii)
(c) Only (iii)
(d) All of these
(e) None of the above

S6. Ans. (d)
Sol. All the (i), (ii) and (iii) starters can be used to form a single sentence from the given two statements implying the same meaning as expressed in the statement sentences. The sentences thus formed are:
(i) Since price of commodities increase each year, it is important to accurately estimate how much a NREGA laborer should earn in 2020.
(ii) Provided that price of commodities increase each year, it is important to accurately estimate how much a NREGA laborer should earn in 2020.
(iii) Because of increase in price of commodities each year, it is important to accurately estimate how much a NREGA laborer should earn in 2020.

Q7.
(I) The deployment is to counter public disorder.
(II) Deployment is centered around the urban areas.
(i) Countering public disorder…….
(ii) Centered around the…………….
(iii) Having being disordered……..
(a) Only (i)
(b) Only (ii)
(c) Both (i) and (ii)
(d) All of these
(e) None of the above

S7. Ans. (c)
Sol. Both (i), and (ii) starters can be used to form a single sentence from the given two statements implying the same meaning as expressed in the statement sentences. The sentences thus formed are:
(i) Countering public disorder the deployment is centered around the urban areas.
(ii) Centered around the urban areas, the deployment is to counter public disorder.

Q8.
(I) The communications blockade has hampered both sides of the security equation.
(II) Blockade is perhaps affecting counterinsurgency ops as well.
(i) Since hampered both sides………
(ii) Hampering both sides………
(iii) While the communication………….
(a) Only (i)
(b) Only (ii)
(c) Both (i) and (iii)
(d) All of these
(e) None of the above

S8. Ans. (b)
Sol. Only (ii) starter can be used to form a single sentence from the given two statements implying the same meaning as expressed in the statement sentences. The sentence thus formed is:
(ii) Hampering both sides of the security equation, the communication blockades is perhaps affecting counterinsurgency ops as well.

Q9.
(I) The Turkish incursion into Syria will set back the advances the Kurds have made in Rojava.
(II) It will weaken the most potent anti-jihadist force on the ground.
(i) Not only the Turkish incursion…………………
(ii) Setting back the advances
(iii) In order to set back…….
(a) Only (i)
(b) Both (ii) and (iii)
(c) Both (i) and (ii)
(d) All of these
(e) None of the above

S9. Ans. (c)
Sol. Both (i), and (ii) starters can be used to form a single sentence from the given two statements implying the same meaning as expressed in the statement sentences. The sentences thus formed are:
(i) Not only the Turkish incursion into Syria will set back the advances the Kurds have made in Rojava, but it will also weaken the most potent anti-jihadist force in the ground.
(ii) Setting back the advances the Kurds have made in Rojava, the Turkish incursion into Syria will weaken the most potent anti-jihadist force in the ground.

Q10.
(I) Zero Budget Natural Farming has no scientific validation
(II) Its inclusion into agricultural policy appears unwise.
(i) Having no scientific…………
(ii) As Zero Budget…………..
(iii) Provided that Zero Budget………
(a) Only (i)
(b) Both (ii) and (iii)
(c) Both (i) and (ii)
(d) All of these
(e) None of the above

S10. Ans. (d)
Sol. All (i), (ii) and (ii) starters can be used to form a single sentence from the given two statements implying the same meaning as expressed in the statement sentences. The sentences thus formed are:
(i) Having no scientific validation, inclusion of Zero Budget Natural Farming into agricultural policy appears unwise.
(ii) As Zero Budget Natural Farming has no scientific validation, its inclusion into agricultural policy appears unwise.
(iii) Provided that Zero Budget Natural Farming has no scientific validation, its inclusion into agricultural policy appears unwise.

Directions (11-15): Rearrange the following seven sentences (A), (B), (C), (D), (E) ,(F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A) The IMF expects growth to slow down in nearly 90% of the world this year, in contrast to two years ago when nearly 75% of the world witnessed accelerated growth.

(B) The International Monetary Fund has some words of advice for global leaders on how to resuscitate the faltering global economy.

(C) In fact, global growth is expected to hit its lowest rate since the beginning of the current decade.

(D) On Tuesday, its new managing director Kristalina Georgieva singled out India, along with Brazil, as witnessing a “pronounced” growth slowdown as global growth experiences a “synchronised” downswing.

(E) In July, the IMF cut its FY 2020 growth forecast for the Indian economy by 30 basis points to 7%.

Q11. Which of the following should be the first sentence after rearrangement?
(a) B
(b) D
(c) A
(d) E
(e) C

S11. Ans. (a)
Sol.
(B) The International Monetary Fund has some words of advice for global leaders on how to resuscitate the faltering global economy.
(D) On Tuesday, its new managing director Kristalina Georgieva singled out India, along with Brazil, as witnessing a “pronounced” growth slowdown as global growth experiences a “synchronised” downswing.
(A) The IMF expects growth to slow down in nearly 90% of the world this year, in contrast to two years ago when nearly 75% of the world witnessed accelerated growth.
(C) In fact, global growth is expected to hit its lowest rate since the beginning of the current decade.
(E) In July, the IMF cut its FY 2020 growth forecast for the Indian economy by 30 basis points to 7%.
Hence, the correct order is BDACE

Q12. Which of the following should be the third sentence after rearrangement?
(a)B
(b)E
(c)D
(d)C
(e)A

S12. Ans. (e)
Sol.
(B) The International Monetary Fund has some words of advice for global leaders on how to resuscitate the faltering global economy.
(D) On Tuesday, its new managing director Kristalina Georgieva singled out India, along with Brazil, as witnessing a “pronounced” growth slowdown as global growth experiences a “synchronised” downswing.
(A) The IMF expects growth to slow down in nearly 90% of the world this year, in contrast to two years ago when nearly 75% of the world witnessed accelerated growth.
(C) In fact, global growth is expected to hit its lowest rate since the beginning of the current decade.
(E) In July, the IMF cut its FY 2020 growth forecast for the Indian economy by 30 basis points to 7%.
Hence, the correct order is BDACE

Q13. Which of the following should be the fourth sentence after rearrangement?
(a) B
(b) E
(c) D
(d) C
(e) A

S13. Ans. (d)
Sol.
(B) The International Monetary Fund has some words of advice for global leaders on how to resuscitate the faltering global economy.
(D) On Tuesday, its new managing director Kristalina Georgieva singled out India, along with Brazil, as witnessing a “pronounced” growth slowdown as global growth experiences a “synchronised” downswing.
(A) The IMF expects growth to slow down in nearly 90% of the world this year, in contrast to two years ago when nearly 75% of the world witnessed accelerated growth.
(C) In fact, global growth is expected to hit its lowest rate since the beginning of the current decade.
(E) In July, the IMF cut its FY 2020 growth forecast for the Indian economy by 30 basis points to 7%.
Hence, the correct order is BDACE

Q14. Which of the following should be the last sentence after rearrangement?
(a)A
(b)D
(c)C
(d)B
(e)E

S14. Ans. (e)
Sol.
(B) The International Monetary Fund has some words of advice for global leaders on how to resuscitate the faltering global economy.
(D) On Tuesday, its new managing director Kristalina Georgieva singled out India, along with Brazil, as witnessing a “pronounced” growth slowdown as global growth experiences a “synchronised” downswing.
(A) The IMF expects growth to slow down in nearly 90% of the world this year, in contrast to two years ago when nearly 75% of the world witnessed accelerated growth.
(C) In fact, global growth is expected to hit its lowest rate since the beginning of the current decade.
(E) In July, the IMF cut its FY 2020 growth forecast for the Indian economy by 30 basis points to 7%.
Hence, the correct order is BDACE

Q15. Which of the following should be the second sentence after rearrangement?
(a) C
(b) D
(c) B
(d) A
(e) E

S15. Ans. (b)
Sol.
(B) The International Monetary Fund has some words of advice for global leaders on how to resuscitate the faltering global economy.
(D) On Tuesday, its new managing director Kristalina Georgieva singled out India, along with Brazil, as witnessing a “pronounced” growth slowdown as global growth experiences a “synchronised” downswing.
(A) The IMF expects growth to slow down in nearly 90% of the world this year, in contrast to two years ago when nearly 75% of the world witnessed accelerated growth.
(C) In fact, global growth is expected to hit its lowest rate since the beginning of the current decade.
(E) In July, the IMF cut its FY 2020 growth forecast for the Indian economy by 30 basis points to 7%.
Hence, the correct order is BDACE

 

You may also like to Read: