IBPS English Quiz (Sentence Improvement) for 2019 Exams: 1st March

Dear Aspirants,

English-quiz-for-IBPS-exam

English Quiz For IBPS PO & Clerk 2019

IBPS had released the calendar for the Recruitment in 2019-20. Now the next step is to start practicing for the exams from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS PO and Clerk Examinations 2019-20. 


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW
Watch Video Solution here!!!


Directions (1-15): Which of the following phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence meaningfully correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark “No Change required” as your answer. 


Q1. The man’s dishonorable dismissal from the military made his inglorious in his wife’s eyes.

them military made his
that military made his
the military made him
the military make his
No change required
Solution:

Option (c) is correct here. 'Him' will be used instead of 'his', as the pronoun used here, is the object of the sentence.

Q2. Women empowerment has become the buzzword today with woman working alongside men in all spheres.

with women working alongside
with women work alongside
with woman work alongside
with women worked alongside
No change required
Solution:

Option (a) is correct here. Since the sentence is referring to 'women', therefore we will use 'women' here and not 'woman'; the plural form will only be used.

Q3. While it is true that women, by and large, do not faces discrimination in society today, unfortunately, many of them face exploitation and harassment which can be of diverse types: emotional, physical, mental and sexual.

do not face discrimination in
do not face discriminations in
do not facing discrimination in
do not face discrimination into
No change required
Solution:

Option (a) is correct here.

Q4. Natural disasters cannot be prevent from occurring, because they are part of the natural environment in which we live.

cannot be prevented for occurring
cannot be prevented from occurring
cannot be prevented from occur
cannot be prevented from occurred
No change required
Solution:

Option (b) is correct here.

Q5. There is an urgent need too focus our attention on natural disasters that are taking place across the world due to the damage that has been done to the environment.

is an urgent needed to focus our
is an urgent needed too focus our
is an urgent need to focus our
is an urgent need to focusing our
No change required
Solution:

Option (c) is correct here. We will use 'to' instead of 'too'. 'Too' is an adverb which means excessively or also.

Q6. There is increasing consciousness across the world about the environment in the wake of natural calamities, but it is not making any difference on the actual ground.

but its is not making any
but it is not make any
but it is not made any
but it was not making any
No change required
Solution:

No change required

Q7. Human response to natural calamities require proper planning and emergency management.

requires proper planned and
requires proper planning and
requires proper planning although
requiring proper planning and
No change required
Solution:

Option (b) is correct here. According to subject-verb agreement, since 'human response' is the subject here and is singular in nature, so the verb 'require' will also be singular.

Q8. Despite tremendous scientific and technological advancements, we do not exactly knowing when and where a particular disaster will strike.

we did not exactly know when
we do not exactly know what
we do not exact know when
we do not exactly know when
No change required
Solution:

Option (d) is correct here.

Q9. Natural calamities are occurrences that take place as natural disturbances, resulting in widespread destruction of lives and properties.

that take placing as natural
that taking place as natural
that take to place as natural
that taking to place as natural
No change required
Solution:

No change required.

Q10. Cyclones occurs due to temperature and pressure variations in the ocean.

occur due to
occurring due to
occur due too
occurs due to in
No change required
Solution:

Option (a) is correct here. According to subject- verb agreement, 'Cyclones' is plural in nature and 'occur' is the correct form of verb here.

Q11. The society, voluntary organizations and law-makers have an obligation to put an end too the evil practice of child labour in India.

too put an end to the
to put an end to the
to put an end to them
to put an ending to the
No change required
Solution:

Option (b) is correct here. The preposition 'to' will be used here in both places instead of the adverb 'too'.

Q12. Factors such as poverty, lack of social security, the increasing gap between the rich and the poor have adversely affected children more than any other group.

between the richness and the poor
between the rich and them poor
between them rich and the poor
among the rich and the poor
No change required
Solution:

No change required

Q13. Due to high poverty and poor school opportunities, child labour is quite prevalent in India.

high poor and poor schooling
highness poverty and poor schooling
high poverty and poor schools
high poverty and poor schooling
No change required
Solution:

Option (d) is correct here.

Q14. Government authorities and civil society organizations need to work in tandem to free children engaged in labour under abysmal conditions.

need to work in tandem too
need too work in tandem to
needed too work in tandem to
needing to work in tandem to
No change required
Solution:

No change required

Q15. The coarse young man was do not sure which fork to use during the appetizer portion of the meal.

was not sure which
was not sure what
was not sure when
was not sure why
No change required
Solution:

Option (a) is correct here. Use of 'do' is incorrect in the above sentence.

               





You may also like to Read:

         

                     

Print Friendly and PDF