Latest Banking jobs   »   GA Topper Series

GA Topper Series: 3rd May 2022

GA Topper Series: 3rd May 2022: Hello Students, all those students who have cleared their prelims exams in the banking sector must be prepared with every topic in the General Awareness Section for the mains examinations. Bankersadda team has brought you up a new series in which we will come up with 10 questions with the correct answer and the detailed solution to the question.

Q1. Which book is written by Rashid Kidwai?

(a)The House of Scindias: A Saga of Power, Politics, and Intrigue

(b) Not Just A Nightwatchman: My Innings with BCCI

(c)Tomb of sand

(d)Decoding India babudom

Ans.1(a)

Rashid kidwai book- The House of Scindias: A Saga of Power, Politics, and Intrigue

Recently Rashid kidwai authored a book named “leaders, politician, citizens: Fifty Figures Who Influenced India’s Politics

Q2. World press freedom day was celebrated on may 3rd. It first celebrated in which year and came under what declaration?

(a)1993, Geneva declaration

(b)1994, New York declaration

(c)1994, Rome declaration

(d)1993, Windhoek declaration

Ans2.(d)

In 1993 when the United Nations General Assembly declared 3rd May as the world freedom press day. This declaration came after a recommendation made in 1991 at the twenty-sixth general conference session of UNESCO. The declaration also came as a result of the 1991 Windhoek Declaration.

Q3. Which insurance company became the first insurance company to join UN- Supported Principles for responsible investment?

(a) Axis Life insurance

(b) ICICI prudential life insurance

(c) HDFC life 

(d) none of these

Ans.3(b)

ICICI prudential life insurance company was the first insurance company to signe the UN Principles for responsible investment.

HDFC Life Insurance Company Limited (HDFC Life) recently joined the United Nations (UN) – backed Principles for Responsible Investment (PRI).

Q4. International Research Conference on Insolvency and Bankruptcy is organized by which of the Indian Institute of management?

(a) IIM Lucknow

(b) IIM Kochi

(c) IIM Ahmedabad

(d) IIM Bangalore

Ans. 4(c)

The conference was organized by the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI), jointly with the Indian Institute of Management Ahmedabad (IIMA).

Q5. Which of the following is not a NATO exercise?

(a) cold response

(b)swift response

(c)Neptune strike

(d)Cope south

Ans.5(d)

Recently NATO exercise – swift response, defender Europe were held in Poland. Cold response and Neptune strike are other nato exercises of year2022. Cope south is an exercise between the US and Bangladesh.

Q6. What is the fullform of KMP?

(a) Key Managerial Personnel

(b) Key Management Person

(c) Key Money Performance

(d) none of these

Ans.6(a)

On the lines of the revised Scale Based Regulatory (SBR) framework for Non-Banking Finance Companies (NBFCs), the Reserve Bank of India (RBI) has issued guidelines on the compensation of Key Managerial Personnel (KMPs) and senior management in NBFCs under the SBR framework.

Q7. The investment limit of all insurance companies to invest in the Financial and Insurance activities has been increased by IRDAI by how much percentage?

(a)5%

(b)25%

(c)30%

(d)10%

Ans.7(a)

The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI, has increased the investment limit of all insurance companies to invest in the Financial and Insurance to 30% of investment assets from 25%, which means the increase is 5%

Q8. 2022 Badminton Asia Championships – India’s PV Sindhu won Bronze in Women’s Singles is won by which player?

(a) Lee Zii Jia

(b) Wang Zhiyi

(c)An- se young

(d) Akane Yamaguchi

Ans.8(b)

The winner of the 2022 badminton Asia championship is won by Wang Zhiyi in the women’s single.

Q9. The theme of the “Report on Currency and Finance (RCF)” by RBI is?

(a) Revive and reconstruct

(b) Covid setback

(c) On recovering from the pandemic

(d) Reconstruction is the key

Ans.9(a)

The theme of the Report is “Revive and Reconstruct” in the context of nurturing a durable recovery post-COVID and raising trend growth in the medium-term. The Report reflects the views of the contributors and not of the Reserve Bank.

Q10. Which Company launched M15 Petrol, with a 15 percent blend of methanol with petrol in which state?

(a) Indian oil corporation, Assam

(b) ONGC, Assam

(c) Indian oil corporation, Maharashtra

(d) Bharat petroleum, Maharashtra

Ans.10(a)

Indian Oil Corporation (IOC) launched M15 petrol on a pilot basis in Assam’s Tinsukia district. It has a 15 percent blend of methanol with petrol.

Also Check:

GA Topper Series: 3rd May 2022_50.1

Other Latest Notifications:

India Post GDS Recruitment 2022 DNS Bank Recruitment 2022
Maharashtra State Cooperative Bank Recruitment 2022
Indian Bank Recruitment 2022
Bank of India Recruitment 2022 Punjab National Bank SO Recruitment 2022
Canara Bank Recruitment 2022 National Cooperative Bank Recruitment 2022

Congratulations!

Download Hindu Review of October 2021: Free PDF

Download your free content now!

We have already received your details.

Please click download to receive Adda247's premium content on your email ID

Incorrect details? Fill the form again here

Download Hindu Review of October 2021: Free PDF

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *