Latest Banking jobs   »   GA Topper Series

GA Topper Series: 4th-5th May 2022

GA Topper Series: 4th-5th May 2022: Hello Students, all those students who have cleared their prelims exams in the banking sector must be prepared with every topic in the General Awareness Section for the mains examinations. Bankersadda team has brought you up a new series in which we will come up with 10 questions with the correct answer and the detailed solution to the question.

Q1. What are the names of the indigenously built microprocessors of India?

  1. Param
  2. Vega
  3. Shakti
  4. Dhruv

(a)1,3

(b)2,3

(c)1,2,4

(d)3,4

Ans.1(b)

Developed by CDAC and IIT Madras- Shakti and Vega are the names of microprocessors.

Q2. The State of the World’s Forests 2022 is released by 

(a) UNEP

(b) WWF

(c) FAO

(d) UNESCO

Ans2.(c)

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) released its flagship publication “The State of the World’s Forests (SOFO) 2022: Forest Pathways for Green Recovery and Building Inclusive, Resilient and Sustainable economies

Q3. Where is the station named “ Mahesh Nagar halt “ located?

(a)Rajasthan

(b) Madhya Pradesh

(c) Uttar Pradesh

(d) Haryana

Ans.3(a)

Recently Miyan Ka Bada’ railway station in the Balotra area of Rajasthan’s Barmer district was renamed “Mahesh Nagar Halt.” 

Q4. India gets its 100th unicorn startup, what is the name of the unicorn? 

(a) upstox 

(b) credavenue

(c) mama earth

(d) open

Ans.4(d)

Q5. The Times Higher Education (THE) released THE Impact Rankings 2022 (4th edition) was released recently. Which Indian institution got a rank in the top 50?

(a) Amrita Vishwa Vidyapeetham

(b) Lovely Professional University(LPU)

(c) IISc Bangalore

(d) Kalinga Institute of Industrial Technology

Ans.5(a)

Amrita Vishwa Vidyapeetham, Coimbatore, Tamil Nadu has secured 41st Rank in THE Impact Rankings 2022, the only Indian University among the top 50

Q6. What is the name of the first film directed by Satyajit Ray?

(a) The Apu trilogy

(b) Pather Panchali

(c) Charulata

(d) The music room

Ans.6(b)

All the films are directed by Satyajit ray. The first film was pather Panchali. On his 101 birth anniversary, there was a special screening of the “ Pather Panchali” movie.

Q7. The Government of India has launched the National Open Access Registry (NOAR) website, a move closer to promoting open access in which sector?

(a) Power

(b) Electronics

(c) Agriculture

(d) Fintech

Ans.7(a)

The Government of India has launched the National Open Access Registry (NOAR) website, a move closer to promoting open access in the power sector.

Q8. The first statue in North America of Sardar Vallabh Bhai Patel was inaugurated in which city and country?

(a) Ottawa, Canada

(b) New York, USA

(c) San Francisco, USA

(d) Ontario, Canada 

Ans.8(d)

The inauguration of a statue of Sardar Vallabhbhai Patel, the first in North America, in Canada was praised by Prime Minister Narendra Modi as “a benchmark for relations between the two countries.” The bronze monument was unveiled at a ceremony at the Sanatan Mandir Cultural Centre in Markham, Ontario

Q9. Kamladevi Chattopadhyay after whom Indian Coast Guard named the Fast Patrol Vessel was related to which field?

(a) social worker

(b) artist

(c) doctor

(d) none of these

Ans.9(a)

Kamladevi was the twentieth-century social reformer and freedom activist born in Mangalore, Madras Presidency (Present Karnataka) on 3 April 1903

Q10. Dr. Rajiv Ranjan became the new member of the monetary policy committee replacing whom?

(a) Michael Debabrata Patra

(b) Ashima Goyal

(c) Mridul Saggar

(d) Dr. Shashanka Bhide

Ans.10(a)

RBI approved the nomination of Dr. Rajiv Ranjan, Executive Director of RBI as an ex-officio member of the Monetary Policy Committee(MPC). He replaces Mridul Saggar.

Also Check:

GA Topper Series: 4th-5th May 2022_50.1

Other Latest Notifications:

India Post GDS Recruitment 2022 DNS Bank Recruitment 2022
Maharashtra State Cooperative Bank Recruitment 2022
Indian Bank Recruitment 2022
Bank of India Recruitment 2022 Punjab National Bank SO Recruitment 2022
Canara Bank Recruitment 2022 National Cooperative Bank Recruitment 2022

Congratulations!

Download Hindu Review of October 2021: Free PDF

Download your free content now!

We have already received your details.

Please click download to receive Adda247's premium content on your email ID

Incorrect details? Fill the form again here

Download Hindu Review of October 2021: Free PDF

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *