IBPS PO Reasoning Ability Quiz: 30th August

Dear Aspirants,

ibps-reasoning-quiz

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW

IBPS PO Reasoning Ability Quiz

Reasoning section tests your mental ability to deal with a question in a minimum of time. Reasoning test the common sense which is yet uncommon. Level of the section is increasing in leaps and bounds. Attempt a different set of questions from basic to complex provided on bankersadda. Learn from Study notes of IBPS PO Prelims 2019 and follow a proper strategy for the IBPS PO Prelims exam 2019. Logic and rules would not be difficult if the section is practiced well. This section eventually effects the number of question one can attempt within a stipulated time. Today’s quiz is based on the important topics to be asked in the IBPS PO Prelims exam 2019. You can also check out latest books for IBPS PO 2019 exam.





Directions (1-5): In the following questions, the symbols @, #, %, $ and © are used with the following meaning as illustrated below-
‘P@Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’
‘P#Q’ means ‘P is neither equal to nor smaller than Q’
‘P*Q’ means ‘P is neither smaller than nor greater than Q’
‘P%Q’ means ‘P is not smaller than Q’
‘P$Q’ means ‘P is not greater than Q’
Now in each of the following questions assuming the given statement to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

Q1. 
Statements: Y%Z, M#E, L*G, M$L, G@Y
Conclusions: I. L#Z     II. G%E        III. M*Y
(a) None is true                     
(b) Only I and II is true
(c) Only III is true                 
(d) Either I or II are true
(e) None of these


S1. Ans(a)
Sol.
I. L#Z(False)      II. G%E(False)         III. M*Y(False)

Q2.
Statements:  A@S, J%K, G$Y, J#S, Y$K
Conclusions: I. K@A      II. J#A             III.  G$K
(a) Only I and III are true                 
(b) Only II and III are true
(c) Only I and II are true
(d) All are true
(e) None of these

S2. Ans(b)
Sol.
I. K@A(False)      II. J#A( True)             III.  G$K(True)

Q3. 
Statements: W*U, O#L, G%V, B$L, V%W, L$U
Conclusions: I. O%B       II. W#B              III. V%B
(a) None is true                     
(b) Only III is true
(c) Only I and II are true   
(d) Only I and III are true
(e) All are true


S3. Ans(b)
Sol.
I. O%B(False)       II. W#B(False)         III. V%B( True)

Q4. 
Statements: E$P, U*C, I%O, K#I, C*E, P@I
Conclusions: I. U@P     II. O@U               III. K#C
(a) Only I is true                     
(b) Only III is true
(c) Only II true   
(d) Only II and III are true
(e) All are true

S4. Ans(b)
Sol.
I. U@P (False)      II. O@U (False)            III. K#C( True)

Q5. 
Statements: T@R, G%D, W*D, F#G, R*G
Conclusions: I. F%T       II. W$R          III. F#D
(a) None is true                     
(b) Only II is true
(c) Only I and II are true   
(d) Only II and III are true
(e) All are true

S5. Ans(d)
Sol.
I. F%T (False)      II. W$R( True)          III. F#D ( True)


Q6. Which of the following symbols should replace the sign ($) and (*) respectively in the given expression in order to make the expression  R≥G and  S>E definitely true?
T>R≥E$D=G≤B<M*L≤S
(a) ≤, ≤                          
(b) ≥, <            
(c) ≤, = 
(d) >, ≤
(e) =, < 

S6. Ans.(e)
Q7. Which of the following will be definitely true if the given expression Q>J≥K>I≥U>L=V≤B>E≤M is definitely not true?
(a) K>V                         
(b) B≥L        
(c) L<Q
(d) U<E
(e) J>L
S7. Ans.(d)
Directions (8-10): In these questions, relationship between different elements is show in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer:
Q8. 
Statements: U>E=W>D, P=E>T≥O
Conclusion  I: W>O II: P>D
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows 
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.
S8. Ans(e)
Sol.
I: W>O(True) II: P>D(True)
Q9. 
Statements:  Y>R≤D=C, K≥D=W, M=Y<T 
Conclusion   I: C>R        II: K>M
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows 
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.
S9. Ans(d)
Sol.
I: C>R(False) II: K>M(false)
Q10.
Statements:  J≤Q=V=T≥X>L, V>R<I
Conclusion   I: I≥J             II: J>I
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows 
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.
S10. Ans(c)
Sol.
I: I≥J(False) II: J>I (False)
Directions (11-15): In these questions, relationship between different elements is show in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer:
Q11.
Statements:  H>B=W≤I=O>P≥K=T
Conclusion    I: T<I II: O≥B
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

S11. Ans(e)
Sol.
I: T<I(True) II: O≥B(True)
Q12. 
Statements:  R>E<W>P=Y≥V>C≥N
Conclusion   I:  V<W II: Y>N 
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.
S12. Ans(e)
Sol.
I:  V<W (True)      II: Y>N (True)
Q13.
Statements:  T>R≥W=E≤N>C=D≤M
Conclusion    I: M≤W        II: M>W
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.
S13. Ans(c)
Sol.
I: M≤W(False) II: M>W(False)
Q14.
Statements:  J≥U≥Y>T≤D=V>H>S<K
Conclusion   I: D>S  II: T≤J
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

S14. Ans(a)
Sol.
I: D>S(True) II: T≤J(False)
Q15.
Statements:  E=R <P≤S >D=C>I≥F
Conclusion    I: E<D II: S>F
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.
S15. Ans(b)
Sol.
I: E<D(False)     II: S>F(True)



 




Check out more Reasoning Ability Videos Here