IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 05th September 2019

Dear Aspirants,

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

Q1. Selection Committee for the Sports Awards 2019 has announced the National Sports Awards 2019. How much amount given in Rajiv Gandhi Khel Ratna?

(a) 6 Lakh

(b) 7.5 Lakh

(c) 10 Lakh

(d) 5 Lakh

(e) 8.5 Lakh

S1. Ans. (b)

Sol. The Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in Sports and Games is the highest sporting honour of the Republic of India. The winner of this award gets a reward of 7.5 lac rupees.

Q2. Pakistan Prime Minister Office has announced a 3-year extension of General Qamar Javed Bajwa’s tenure as Chief of Army Staff. Who is the present President of Pakistan?

(a) Pervez Musharraf

(b) Ayub Khan

(c) Arif Alvi

(d) Muhammad Rafiq Tarar

(e) Farooq Leghari

S2. Ans. (c)

Sol. Arif-ur-Rehman Alvi is a Pakistani politician and serving as the 13th and current President of Pakistan, in office since 9 September 2018.

Q3. President of Sri Lanka has appointed Lieutenant General Shavendra Silva as 23rd Commander of the Sri Lankan Army. Who is the present President of SriLanka?

(a) Chandrika Kumaratunga

(b) Ranil Wickremesinghe

(c) Dingiri Banda Wijetunga

(d) Maithripala Sirisena

(e) Mahinda Rajapaksa

S3. Ans. (d)

Sol. Pallewatte Gamaralalage Maithripala Yapa Sirisena is a Sri Lankan politician, the seventh and current President of Sri Lanka, in office since 9 January 2015.

Q4. Karnataka government has amended the Karnataka Poisons (Possession and Sale) Rules 2015 and notified Nicotine as “Class A poison”. Who is the present Chief Minister of Karnataka?

(a) Jagadish Shettar

(b) Siddaramaiah

(c) HD Kumaraswamy

(d) Vajubhai Vala

(e) BS Yediyurappa

S4. Ans. (e)

Sol. Bookanakere Siddalingappa Yediyurappa is an Indian politician who is the Chief Minister of Karnataka.

Q5. India’s first Central Institute of Chemical Engineering & Technology will be set up in Gujarat. Which of the following National Park is situated in Gujarat?

(a) Marine National Park

(b) Mollem National Park

(c) Mrugavani National Park

(d) Mukurthi National Park

(e) Murlen National Park

S5. Ans. (a)

Sol. Marine National Park in the Gulf of Kutch is situated on the southern shore of the Gulf of Kutch in the Devbhumi Dwarka district of Gujarat.

Q6. Digital payments player Paytm announced the promotion of its Chief Financial Officer Madhur Deora as the company’s President. Who is the founder of Paytm?

(a) Burzin Engineer

(b) Rahul Chari

(c) Sameer Nigam

(d) Vijay Shekhar Sharma

(e) Bipin Preet Singh

S6. Ans. (d)

Sol. Vijay Shekhar Sharma is an Indian billionaire businessman. He is the founder of mobile payments company Paytm.

Q7. Dr K Thangaraj, Chief Scientist at Council of Scientific & Industrial Research (CSIR)- Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB) was awarded JC Bose Fellowship. Where is the headquarter of CSIR? 

(a) Mumbai

(b) New Delhi

(c) Kolkata

(d) Bengaluru

(e) Pune

S7. Ans. (b)

Sol. Prime Minister is the chairman of CSIR. It is headquartered in New Delhi.

Q8. Sadbhavana Diwas is celebrated on 20 August every year. Which of the following Prime Minister birth anniversary celebrates on Sadbhavana Diwas?

(a) Rajiv Gandhi

(b) Atal Bihari Vajpayee

(c) H D Deve Gowda

(d) Indira Gandhi

(e) Jawaharlal Nehru

S8. Ans. (a)

Sol. Sadbhavana Diwas is celebrated on 20 August every year to commemorate the birth anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi.

Q9. Former pace bowler Mitchell Johnson has been elected as an Honorary Life Member of the Marylebone Cricket Club (MCC). Mitchell Johnson belongs to which of the following country?

(a) Australia

(b) England

(c) NewZealand

(d) South Africa

(e) Zimbabwe

S9. Ans. (a)

Sol. Former Australian pace bowler Mitchell Johnson has been elected as an Honorary Life Member of the Marylebone Cricket Club (MCC).

Q10. The chief minister of Punjab has launched a universal health insurance scheme “Sarbat Sehat Bima Yojana ” benefiting nearly 46 lakh families. Which of the following Thermal power plant is situated in Punjab?

(a) Raichur Super Thermal Power Plant

(b) Indraprastha Thermal Power Plant

(c) Bakreswar Thermal Power Plant

(d) Anpara Thermal Power Plant

(e) Rajpura Thermal Power Plant

S10. Ans. (e)

Sol. Rajpura Thermal Power Plant, Rajpura. It is a Case-2 based most efficient and top of the MERIT order thermal power plant in Punjab.

Q11. Wipro announced a strategic partnership with the Indian Institute of Science (IISc) to conduct advanced applied research in autonomous systems, robotics and 5G. Who is the present MD and CEO of Wipro?

(a) Abhi Talwalker

(b) Vikram Pandit

(c) Abidali Z Neemuchwala

(d) Ajay Banga

(e) Anshu Jain

S11. Ans. (c) 

Sol. Abidali Neemuchwala is an Indian-American business executive. He is the chief executive officer and managing director of Wipro since February 2016.

Q12. Shri Mata Vaishno Devi University (SMVDU), Jammu and National Institute of Solar Energy (NISE) have signed a memorandum of understanding (MoU) to work jointly to achieve the objective of National Solar Mission. Where is the headquarters of the International Solar Alliance?

(a) Dehradun, Uttarakhand

(b) Gurugram, Haryana

(c) Mumbai, Maharashtra

(d) Pune, Maharashtra

(e) Chennai, Tamil Nadu

S12. Ans. (b)

Sol. The headquarters of International Solar Alliance in Gurugram, Haryana.

Q13. Indian Para Swimmer Satendra Singh Lohia has become the first Asian swimmer to cross the Catalina Channel of America. What is the National Sports of USA?

(a) Basketball

(b) Cricket

(c) Baseball

(d) Rugby

(e) Volleyball

S13. Ans. (c)

Sol. Baseball is the national sport of the United States. The game is also widely regarded as the country’s favourite obsession.

Q14. Defence Research and Development Organisation (DRDO) handed over the design of Mobile Metallic Ramp (MMR) to the Indian Army. Who is the present Chairman of DRDO?

(a) V K Aatre

(b) S Christopher

(c) V K Saraswat

(d) Avinash Chander

(e) Dr G Satheesh Reddy

S14. Ans. (e)

Sol. Dr G. Satheesh Reddy is an Indian Aerospace Scientist and the current Chairman of Defence Research and Development Organisation (DRDO).

Q15. Amazon has opened its largest campus in the world in Hyderabad. The campus covers 1.8 million square feet and can accommodate 15,000 workers. Where is the headquarter of Amazon?

(a) Los Angeles, United States

(b) Seattle, United States

(c) Cupertino, United States

(d) Charlotte, United States

(e) San Francisco, United States


S15. Ans. (b)

Sol.  The headquarter of Amazon in Seattle, Washington, United States.

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!