IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz: 22nd August 2019

english-quiz-for-ibps-rrb-po-and-clerk-mains


IBPS RRB PO/Clerk Main English Quiz


With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 22nd August 2019. This quiz is based on two topics-Coherent Paragraph & Tripple fillers.



Directions (1-9): For each question, five options are given out of which four options can be rearranged to form a coherent paragraph. Choose among the options, the option which fails to become a part of the coherent paragraph and is the odd-one-out. 



Q1.
(a)The suicide attack at a crowded wedding hall in Kabul on Saturday night that killed at least 63 people and injured more than 180 others is yet another tragic reminder of the perilous security situation in Afghanistan. 
(b)The blast, claimed by the local arm of the Islamic State (IS), occurred at a time when the U.S. and the Taliban are preparing to announce a peace agreement to end the 18-year-long conflict.
(c)But if the IS attack is anything to go by, it is that peace will remain elusive to most Afghans irrespective of the agreement reached between the Taliban and the U.S.
 (d)It’s now a three-way conflict in Afghanistan — the government, the Taliban insurgents and the global terrorists.
(e) Italy’s Prime Minister announced his resignation on Tuesday as he made a blistering attack on his own Interior Minister, Matteo Salvini, accusing him of sinking the ruling coalition and endangering the economy for personal and political gain.

About Course:

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims etc. 

Additionally you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

MPN: BA-E-LC-3935

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 6 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
5499 458/month
BUY NOW
S1. Ans. (e)
Sol.  The sequence “abcd” makes a coherent paragraph which talks about the conflict like situation in Afghanistan. The only option (e) makes an incoherent passage. So our correct answer is the option (e).

Q2.
(a)Among scholars and knowledge makers in history, one can identify a large number of intellectuals whose interests lay in seemingly disparate spheres.
(b) Scientists speculate that solar system might not be the only universe out there — we might instead live in a set of infinite or parallel universes called a “multiverse”.
(c)A poet and philosopher could also be an astronomer, technical innovator and mathematician. A traveller and writer could be a linguist and painter.
(d) Consider for instance Al Khwārizmī, Ziryab, Leon Battista Alberti, or Leonardo da Vinci. Each person’s many spheres of knowledge created a syncretic world view.
(e) The view contributed to a broad perspective, an easy ability to see connectedness among multiple domains of knowledge of the natural world and human interaction.

S2.Ans. (b)

Sol.  The
sequence “acde” makes a coherent paragraph which talks about the polymaths of
the scholars in history. The only option (b) makes an incoherent passage as it
talks about the universe which is not in line with the other options. So our
correct answer is the option (b).
Q3.
(a) The enemy is Iran, which both countries perceive as the primary threat to their strategic interests in West Asia.
(b) The growing relationship, even if surreptitious, between the two states, can be explained in large part with reference to the old adage, “my enemy’s enemy is my friend”.
(c) India and Bangladesh must seize the opportunity to further enhance connectivity and trade ties.
(d) Increasing intimacy between Saudi Arabia, the so-called bastion of Islamic orthodoxy, and Israel, the Jewish state carved out by the colonial powers in Arab Palestine, appears astonishing at first sight.
(e) Saudi Arabia is engaged in fierce competition with Iran for influence in the Persian Gulf and wider West Asia.

S3. Ans. (c)
Sol.  
The sequence “dbae” makes a coherent paragraph which talks about the situation prevailing in West Asia. The only option (c) makes an incoherent passage as it talks about the Indo-Bangladesh ties.
So option (c) is the correct answer choice.

Q4.
(a) Two treatments for Ebola proved to be effective in tests conducted in the Democratic Republic of Congo, where the latest outbreak has killed 1900 people.
(b)In the start of this year, Thailand and Saudi Arabia will join a growing club of nations introducing plain packaging of tobacco products.
(c) Plain packaging standardizes the appearance of tobacco products.
(d) Other than brand and product names displayed in a standard colour and font style, Plain packaging prohibits the use of logos, colours, brand images or promotional information.
(e) Along with higher taxes and large pictorial warnings, plain packaging can serve as a tool to deter new users and prompt existing users to quit tobacco products.


S4. Ans. (a)
Sol.  
The sequence “bcde” makes a coherent passage which talks about the “Plain packaging”. The only option (a) makes an incoherent passage as it talks about the “plain packing” of the tobacco products on the other hand option (a) talks about the outbreak of the Ebola virus. So option (a) is the correct answer choice.

Q5.
(a) A communications blackout was still in force in most of Indian-administered Kashmir.
(b) The rupee underwent a severe shock as crude oil prices rose, and abated after a fall in oil prices.
(c) Following the government’s decision to strip the region of its autonomy and split it into two territories that will in effect be controlled from Delhi.
(d)Sporadic protests broke out in the valley.
(e)The biggest took place in Srinagar, Kashmir’s main city, where thousands of Muslims took to the streets after Friday prayers.

S5.Ans. (b)
Sol.  
The sequence “acde” makes a coherent passage which talks about the “Kashmir existing scenario” while option (b) is talking about the rupee downfall in the country. So option (b) is the correct answer choice.

Q6.
(a)Looking for meaning in financial markets is like looking for patterns in a violent sea.
(b) Yet taken together markets express something about both the mood of investors and the temper of the times.
(c)Prices reflect a mix of emotion, biases and cold-eyed calculation within the market.
(d)The extra cash, combined with an apparent rise in demand, induced steel companies to splash out on new capacity
(e) The information that emerges is the product of buying and selling by people, with all their contradictions in the market.

S6.Ans. (d)
Sol.
 The sequence “aecb” makes a coherent passage which talks about the “Markets in the Age of Anxiety” while option (d) tells owing to extra finance and rising demand, steel companies increased their capacity. So option (d) is the correct answer choice.

Q7.
(a)The Trump administration published a rule that would stop legal migrants from becoming permanent residents in America if they use public-welfare programmes, such as food stamps.
(b)Migrants must prove they will not rely on government assistance if they want to stay.
(c) In a country that was once among Africa’s most industrialised, electricity flickers for only a few hours a day, often at night.
(d)The new rule specifies that receiving certain benefits will be a disqualifying factor in America.
(e) Ken Cuccinelli, who heads the immigration agency, said that America wants “self-sufficient” immigrants.

S7. Ans. (c)
Sol.  
The sequence “abde” makes a coherent passage which talks about “Only the healthy and wealthy situation in America where legal migrants got a hindrance from becoming a permanent resident”.
The option (c) is talking about the situation going in the African country.
This makes option (c) our correct answer.

Q8.
(a)News about Ebola, a viral disease that kills up to 90% of those it infects, is usually grim.
(b)The latest Ebola outbreak, in the Democratic Republic of Congo, has thus far killed nearly 1,900 people and rages on.
(c)But on August 12th the grimness lifted somewhat with the announcement that two anti-Ebola treatments being tested in the country have proved effective.
(d)If administered when the first signs of infection appear, they boost survival rates to about 90%.
(e) There is something depressing about the Chinese government’s claim that foreign “black hands” are behind the protests in Hong Kong.

S8. Ans. (e)
Sol.
 The sequence “abcd” makes a coherent passage which talks about the “Ebola Outburst and the Two Anti-Ebola Treatments”. The option (e) is talking about the Chinese government claiming foreign hands are there in the protest going in China. So our correct answer is Option (e).


DIRECTIONS (9-15): In the following questions a paragraph is given with three blanks. The paragraph is then provided with five options which consist of the words that can fill the given blanks. Choose that option as your answer which can fill the given blanks in the exact order as given in the option. If none of the given options fills the given blanks then choose option (e), ‘None of these’ as your answer. 


Q9. It is most _____________ in the astounding appetite for the safest of ___________ i.e. government bonds. In Germany, where figures this week showed that the economy is ____________, interest rates are negative all the way from overnight deposits to 30-year bonds.
(a) euphoria ,money, downtrodden
(b) benediction, property, impasse
(c) evident, assets, shrinking
(d) crucial, merits, increasing
(e) None of these.

S9. Ans. (c)
Sol. The option (c) is the most viable. So our correct answer choice is the option (c).

Q10. The ocean _____________ 70.8% of the Earth’s surface. That share is _____________ up. Averaged across the globe, sea levels are 20cm higher today than they were before people began ______________ the atmosphere with greenhouse gases in the late 1800s.
(a) canvas, blowing, grit
(b) Infidelity, adding, polluting
(c) disguise, Packing, cleaning
(d) covers, creeping, suffusing
(e) None of these.


S10. Ans. (d)
Sol. The option (d) is the most viable option. So our correct answer choice is the option (d).
Q11. The government has ______________ seminars for Turkish and refugee children, to ___________ them against IS propaganda. The religious affairs directorate, which oversees the teaching of Islam, has trained 70 prison chaplains to __________ with religious extremists. The programme has enjoyed a measure of success.
(a) organized, inoculate, work
(b) started, manoeuver, play
(c) Insipid, turmoil, paradigm
(d) handy, vacate, germane
(e) None of these.

S11. Ans. (a)
Sol.
 The option (a) is the most viable option. So our correct answer choice is the option (a).


Q12. When a patient in ____________ of a drug in America goes to _________ their prescription, the price they have to __________ can vary wildly.

(a) motif,  complete, compensate
(b)take ,reduce, mush
(c) need, fulfill, pay
(d) call for, kindle, produce
(e) None of these.

S12. Ans. (c)
Sol. 
The option (c) is the most viable option. So our correct answer choice is the option (c).

Q13. The _______________ in the Supreme Court on behalf of the Tamil Nadu government in _____________ of linking social media profiles of ________________ users with their Aadhaar numbers are not well-founded in the law as it now stands.
(a) mercy, lieu, certified
(b) submissions, support, registered
(c) postponement, regulation, humble
(d) adjournments, ad –hoc,moribund
(e) None of these.

S13. Ans. (b)
Sol.  
The option (b) is the most viable option. So our correct answer choice is the option (b).


Q14. Police vans in the Kashmir valley have been ________________ the streets with their loudspeakers _________ orders that people __________ stay at home.
(a) cruising, blaring, must
(b) drifting, oscillating, regulate
(c) meandering, fluctuating, outcry
(d) wavering, changing ,mellow
(e) None of these.

S14. Ans. (a)
Sol.  
The option (a) is the most viable option. So our correct answer choice is the option (a).

Q15. An important factor affecting ________________ growth is the condition of our banking system. Non-performing assets (NPAs), including stressed assets, as a proportion of ____________ of public sector banks ______________ at 16.7% as of March 2018. 
(a) monetary, property, increase
(b) money, debentures, moribund
(c) fiscal, value, lands 
(d) economic, loans, stood
(e) None of these.

S15. Ans. (d)
Sol. 
The option (d) is the most viable option. So our correct answer choice is the option (d).




You may also like to read:
All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk Main!!

Print Friendly and PDF