LIC AAO English Language Quiz 27th March 2019 | Day 16

lic-aao-english-language-quiz-27th


English Quiz For LIC  AAO 2019

Life Insurance Corporation of India has released the notification for various posts for the Recruitment in 2019-20. This is a great opportunity for all those who aspire to get a Government Job this year. Now the next step is to start practicing for the exam from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for LIC AAO 2019. 

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW

Directions (1-5): Read the following passage and answer the following questions given below. Some words are given in bold to help you answer some of the questions given below. 

One stormy night many years ago, an elderly man and his wife entered the lobby of a small hotel in Philadelphia. Trying to get out of the rain, the couple approached the front desk hoping to get some shelter for the night. “We’d like a room, please," the husband requested. The clerk, a friendly man with a winning smile, looked at the couple and explained that there were three conventions in town. “All of our rooms are taken’ the clerk said. “But I can’t send a nice couple like you out in the rain at one o’clock in the morning. Would you perhaps be willing to sleep in my room? It’s not exactly a suite, but ............................................................................."

When the couple declined, the clerk insisted, “Don’t worry about me; I will be fine," he told them. So the couple agreed to spend the night in his room. As he paid his bill the next morning, the elderly man said to the clerk, “You’re an exceptional man. Finding people who are both friendly and helpful is rare these days. You are the kind of manager who should be the boss of the best hotel in the United States. Maybe someday I will build one for you." Two years passed. The clerk was still managing the hotel in Philly when he received a letter from the old man. It recalled that stormy night and enclosed was a round-trip to New York, asking the young man to pay him a visit. The old man met him in New York and led him to the corner of Fifth Avenue and 34th Street. He then noted to a great new building there, a palace of reddish stone, with turrets and watchtowers thrusting up to the sky.
“That," he said, “is the hotel I’d like you to manage." That old man’s name was William Waldorf Astor and the magnificent structure was the original Waldorf-Astoria Hotel. The clerk who became the first manager was George C Boldt. This young clerk never foresaw how his simple act of self-less service would lead him to become the manager of one of the world’s most glamorous hotels. The way to the top with people is not just through service. It’s through extravagant, sacrificial service.

Q1. As per the passage, which of the following was the reason for the occupancy of all the rooms in the Hotel?




There were three bomb explosions in the town.
There were three destination weddings in the town.
There were three strikes or protests in the town.
There were three meetings or conferences in the town.
There were only three hotels in the town.
Solution:
Refer first paragraph following line "The clerk, a friendly man with a winning smile, looked at the couple and explained that there were three conventions in town. “All of our rooms are taken’ the clerk said." 'Convention' means a large meeting or conference, especially of members of a political party or a particular profession or group.
Q2. Which of the following is the most appropriate title for the passage above?
Managerial Jobs
Caring for Elders
Sacrificial Service
Selfish Service
None of the Above
Solution:
The most appropriate title for the passage is "Sacrificial Service."
Q3. Which of the following phrases should fill in the blank given in the passage to make it meaningful and correct?
it will be luxurious too make you folks comfortable for the night.
it will be good enough to make you folks comfortably for the night.
it will be good enough to make you folks comfortable of the night.
it will have been good enough to make you folks comfortable for the night.
it will be good enough to make you folks comfortable for the night.
Solution:
The phrase that should fill the blank is "it will be good enough to make you folks comfortable for the night. "
Q4. Which of the following is SIMILAR to the word FORESAW given in BOLD?
Diagnose
Misinterpret
Anticipate
Overlook
Neglect
Solution:
Foresaw: Past of 'foresee' which means be aware of beforehand; predict. Anticipate: regard as probable; expect or predict.
Q5. Which of the following is OPPOSITE to the word EXTRAVAGANT given in BOLD?
Exorbitant
Outrageous
Effusive
Excessive
Reasonable
Solution:
Extravagant: exceeding what is reasonable or appropriate; excessive or elaborate.
Directions (6-10): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options with a pair of words each. Fill up the sentences with the pair of words that make the sentence grammatically and contextually correct. 

Q6. With the Lok Sabha elections coming up, it is ................. important that Indians have access to credible and ...................... information before they vote.




critically, wrong
eventual, trusting
critically, trustworthy
highly, believed
critically, logic
Solution:
"critically, trustworthy " are grammatically and contextually correct.
Q7. In a brand-new survey of English-language Internet users in India conducted by the University of Oxford, we have found that a majority of the respondents are concerned with ................... the news they come across online is real or ................
weather, original
as, truly
since, fake
if, faking
whether, fake
Solution:
"whether, fake " are grammatically and contextually correct. 'Whether' means expressing a doubt or choice between alternatives.
Q8. In our country, during the independence ..................., provincial autonomy was regarded as an ............... part of the freedom movement.
contest, importance
conflicting, component
struggle, integral
peace, element
work, partial
Solution:
"struggle, integral" are grammatically and contextually correct. 'Integral' means necessary to make a whole complete; essential or fundamental.
Q9. The Indian Premier League, since its ............... in 2008, has become a sporting .................. every summer.
starts, disregarding
launch, indulgence
introduce, wanting
launch, allowing
originate, lenient
Solution:
"launch, indulgence" are grammatically and contextually correct. 'Indulgence' the action or fact of indulging.
Q10. A report in The Guardian revealed that YouTube, Facebook and Twitter were struggling to stop videos of the Christchurch attack from ..................on their platforms, as users were uploading new copies of the footage faster than the sites could take them ...............
spreading, down
spread, below
viral, down
increased, on
circulate, wide
Solution:
"spreading, down" are grammatically and contextually correct.
Directions (11-15): In each of the following questions a grammatically correct and meaningful sentence is given, and four words are BOLDENED in it. One of these four words may be misspelt. You have to identify the misspelt word and chose the appropriate option as your answer. If all the words are correctly spelt, then mark ‘All Correct’ as your answer. 


Q11. Beyond the rise of digital midia, the backdrop of disinformation problems in India is thus low trust in established institutions.

midia
disinformation
established
institutions
All Correct
Solution:
Media
Q12. In large countries, it has been felt that only a fediral structure can efficiently meet the requirements of people from different regions.
countries
fediral
efficiently
regions
All Correct
Solution:
Federal
Q13. Fiscal federalism is the economic countterpart to political federalism.
Fiscal
federalism
countterpart
political
All Correct
Solution:
Counterpart
Q14. It is generally believed that the Central government must provide national public goods that render services to the entire population.
believed
government
render
population
All Correct
Solution:
All Correct
Q15. Recognising the possibility of immbalance between resources and responsibilities, many countries have a system of inter-governmental transfers.
Recognising
immbalance
responsibilities
transfers
All Correct
Solution:
imbalance
               




You may also like to Read:
    

Print Friendly and PDF