Quantitative Aptitude Quiz for IBPS RRB PO Prelims: 9th August 2018

Dear Students,

Quantitative Aptitude Quiz for IBPS RRB PO Prelims: 9th August 2018
 
Quantitative Aptitude Quiz for IBPS RRB PO Prelims 2018    
Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section is getting complex and convoluted every year. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. One needs to fight tooth and nail to get a desirable score in this section. Once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions for IBPS RRB PO and IBPS RRB Clerk Prelims Exam. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming NIACL Assistant. Now, pull up your socks, it’s time for Blood, sweat and tears. 
Directions (1-5): The following line graph shows the average speed (m/sec) of two trains Kolkata Rajdhani and Sealdah Rajdhani Exp. during six different days of a week between New Delhi to Kolkata. Study the graph carefully to answer the following questions. 

Q1. What is the average speed of Kolkata Rajdhani express during all the six days? (in km/hr) 
102
105
90
108
112
Solution: A

Q2. The average speed of Kolkata Rajdhani on Tuesday and Wednesday together is how much percent more than the average speed of Sealdah Rajdhani on Monday and Wednesday together? 

30%
50%
45%
40%
25%
Solution: D

Q3. If both trains start from New Delhi to Kolkata at same time on Wednesday, then Kolkata Rajdhani reaches Kolkata 4 hours before than Sealdah Rajdhani express. Find distance between New Delhi and Kolkata.

1440 km
1728 km
1628 km
1640 km
1240 km
Solution: B

Q4. What is the difference between average speed of Kolkata Rajdhani on Tuesday, Wednesday and Saturday together and average speed of Sealdah Rajdhani express on Tuesday, Thursday & Saturday together (in km/hr)? 

9
12
5
18
36
Solution: D

Q5. What is the average speed of Sealdah Rajdhani express on Monday, Tuesday and Friday together (in km/hr)? 

72
85
126
75
90
Solution: E

Q6. Simple interest on a certain sum at the rate of 7 p.c.p.a for 4 years is Rs. 3584. What will be the compound interest on the same principal at 4 p.c.p.a. in two years? 

Rs. 1054.48
Rs. 1044.48
Rs. 938
Rs. 1064.84
None of these
Solution: B

Q7. The cost of pure milk is Rs. 16 per litre. On adding water, the mixture is sold at Rs. 15 per litre. In this way, the milkman earns 20% profit. What is the ratio of milk to water in the mixture? 

25 : 1
7 : 25
15 : 1
1 : 15
None of these
Solution: E

Q8. Four persons–M, N, O and P – distributed a sum of Rs. 44352 among themselves. M got 3/8th of total amount. N got 1/6th part of the remaining amount. Therefore, the remaining amount was divided between O and P in the ratio 3 : 2. The amount received by P is 

Rs. 8280
Rs. 9240
Rs. 8184
Rs. 6184
None of these
Solution: B

Q9. Three persons A, B and C start a business with Rs. 12800, Rs. 16800 and Rs. 9600 respectively. At the end of the year, B received Rs. 13125 as share in total profit. What is the share of Mr C in the profit? 

Rs. 7850
Rs. 7550
Rs. 7500
Rs. 8500
None of these
Solution: C

Q10. A shopkeeper has goods of worth Rs. 6000. He sold half of the goods at a gain of 12%. At what profit per cent should he sell the remaining half of the stock so that he gets 18% profit on the whole? 

25%
24%
18%
8%
None of these
Solution:

B

Directions (11-15): What will come in place of the question mark (?) in the following questions? Q11. (3325÷25) × (152÷16) =? 

1269.4
1264.9
1265.3
1263.5
126.63
Solution: D

Q12. √3136-√1764=√(?) 

14
(196) ^2
–14
144
196
Solution: E

Q13. 5(1/5) + 2(2/15) + 3(2/3) =? 

15
13
11/15
12
11
Solution: E

Q14. -15-27-88-63+266-193+255=? 

55
74
135
59
65
Solution: C

Q15. (2525×0.25÷5) ×7 =? 

889.43
883.75
886.45
881.75
88.645
Solution: B

          


            

Download SBI Clerk Prelims 2021 Memory Based Mock PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?