SBI Clerk Mains Reasoning Ability Quiz: 23rd July

Dear Aspirants,


SBI CLERK Mains Reasoning Ability Quiz: 23rd July

Reasoning Questions for SBI CLERK Main 2019

Reasoning Ability is a crafty section.It eventually affects the number of question one can usually attempt. But this section is based on logic and rules can be aced if practised well enough. The only way to achieve this ambitious goal is by practising continuously with dedication. So to prepare you with best tools for the finals, here is today’s Reasoning Quiz based on the study plan and the exact same pattern of questions that are expected to be asked in SBI Clerk Main 2019.






Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below: 

Seven friends namely Jai, Prakash, Mahesh, Adarsh,
Priti, Shikha and Rehan are planning for a vacation on four different months
i.e. March, June, September and November in a same year. At least one person
but not more than two persons are going for vacation on each of these months.
Each of them has different professions i.e. Doctor, Artist, Teacher, Anchor,
Scientist, Painter and Actor.
 (i) Adarsh
going for vacation on September with Painter.
 (ii)
Teacher neither going for vacation on November nor with Priti and Rehan.
 (iii) Actor
Shikha going for vacation alone on March.
 (iv)
Prakash going for vacation on June and he is not Teacher.
 (v) Mahesh
going for vacation on June. Rehan is not Painter.
 (vi)
Teacher going for vacation with the Doctor. 
 (vii)
Anchor going for vacation on September.
 (viii) Jai
is neither Artist nor Painter.  

 Q1. On which of the following month Priti and the person, who is doctor, going for vacation respectively?

June
November
June and November
September and November
None of these
Solution:
From
the given conditions, (i), (iii), (iv), (v) and (vii) we deduce the
following.  

Now from the
conditions (ii), (vi) we deduce the following.  

Now from the
conditions (viii), (v) which shows Rehan is not Painter, hence Rehan is Artist.

Q2. Who among the following person going for vacation with Jai?

Priti
Rehan
Either Adarsh or Rehan
Adarsh
None
Solution:

From the given conditions, (i), (iii), (iv), (v) and (vii) we deduce the following.  

Now from the conditions (ii), (vi) we deduce the following.  

Now from the conditions (viii), (v) which shows Rehan is not Painter, hence Rehan is Artist.

Q3. In which of the following months, Artist and Scientist go for vacation?

March
June
November
Data inadequate
None of these
Solution:

From the given conditions, (i), (iii), (iv), (v) and (vii) we deduce the following.  

Now from the conditions (ii), (vi) we deduce the following.  

Now from the conditions (viii), (v) which shows Rehan is not Painter, hence Rehan is Artist.

Q4. Who among the following person are going with Adarsh?

Jai
Shikha
Priti
Rehan
None of these
Solution:

From the given conditions, (i), (iii), (iv), (v) and (vii) we deduce the following.  

Now from the conditions (ii), (vi) we deduce the following.  

Now from the conditions (viii), (v) which shows Rehan is not Painter, hence Rehan is Artist.

Q5. Who among the following person is artist?

Adarsh
Rehan
Shikha
Priti
None of these
Solution:

From the given conditions, (i), (iii), (iv), (v) and (vii) we deduce the following.  

Now from the conditions (ii), (vi) we deduce the following.  

Now from the conditions (viii), (v) which shows Rehan is not Painter, hence Rehan is Artist.

Directions (6-8): Each of the questions given below consists of a question and three statements numbered I, II and III. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the 


Q6. How many daughters does Saurabh have?

I. Pooja and
Swati are the sisters of Rawat.
II. Out of
the three children of Ankit has, only one is a boy.
III. Rawat’s
father Ankit is the husband of Saurabh. 
Only I and III are sufficient to answer the question.
Only I and II are sufficient to answer the question.
Only II and III are sufficient to answer the question.
Question cannot be answered even with all I, II and III.
All I, II and III are required to answer the question.
Solution:

       From II and
III-

Q7. Station ‘Z’
is in which direction with respect to Station ’X’?

I. Station
‘N’ is to the East of Station T, which is to the South of Station ‘X’.
II. Station
‘R' is to the North of Station ‘Z’ and to the East of Station ‘X'.
III. Station
'Z' is to the North of Station ‘N’. 
Only I and II
Only I and III
Only II and either I or III
Only II
All I, II and III
Solution:

Q8. How is ‘B’
related to ‘K’?

I. ‘Y’ is
the father of ‘K’ but ‘K’ is not the daughter of the wife of ‘Y’.
II. ‘P’ is
wife of one of the sons of ‘X’ and mother of the grandson of the father of ‘Y’.
III. ‘B’ is
the brother of ‘T’, who is granddaughter of the father-in-law of the mother of
‘B’. 
None
All the information even together is not sufficient.
Any one of them
Only III
None of these
Solution:

Data is
insufficient.

Directions (9-10): Each of the questions given below consists of a question and three statements numbered I, II and III. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. 


Q9. What is
Sikha’s rank from top in a class of 41 students?

I. Anshul is
30th from the top and Aneeta is 4th from the bottom.
II. Sikha is
five ranks below Prakash, who is 15th from the bottom.
III. Sikha
is exactly in the middle of Anshul and Aneeta. 
Only I
Either only II or only I and III
None of these
Only II and III
Only I and either II or III
Solution:

Q10. Four
Subjects namely Reasoning, Computer, Mathematics and English were taught in
four consecutive periods of one hour each starting from 8.00 a.m. At what time
was the Computer period scheduled?

I.
Mathematics period ended at 10.00 am which was preceded by English.
II.
Reasoning was scheduled in the last period.
III.
Mathematics period was immediately followed by Computer.
Statements II and III together are necessary to answer.
Statements I and III together are necessary to answer.
Statements I, II and III together are necessary to answer.
Statements I and II together are necessary to answer.
Either statement I and II or statement I and III are sufficient to answer the question.
Solution:

Q11. Last week, a space scientist named
Abel Mendez observed a strange signal. He hasn’t observed anything like this in
his entire life. But this mysterious space signal is probably not from Aliens
stated the young scientist.

Which of the following could be the
most likely reason why Abel dismissed the possibility of the signal being sent
from Aliens?
(i) 
It appeared only when Mendez and his colleagues had their telescope pointed
at a single star - an unassuming red dwarf called Ross 128 just 11 light-years
away.
(ii) Mendez's signal was initially
detected during a campaign to observe nearby red dwarfs. Several of these stars
are thought to be candidates to host planets that may be hospitable to life.
(iii) Such a signal could also be a
result of an interaction between the star and an orbiting planet. In addition,
it's possible that the signal is coming from another space phenomenon that the
astronomers haven't identified yet.
Only (iii)
Only (ii)
Only (i)
Both (i) and (iii)
None of these
Solution:

In this question, we have to choose an option
which negates the possibility of the signal being sent from aliens.
Option (i) does not negate the possibility of
the signal being an alien signal, it simply mentions an additional fact which
specifies the origin of the space signal.
Option (ii) supports the possibility of the
signal being sent from aliens by pointing out that these types of dwarf stars
considered as being hospitable to the alien life.
Option (iii) negates the possibility of the
signal being sent from aliens by pointing out the other possibilities about the
origin of the signal.

Q12. Statement: D Roopa, the Karnataka police officer whose report to the media
had alleged that AIADMK chief VK Sasikala is enjoying VIP facilities in a
Bengaluru prison, was transferred today. So was her boss HN Satyanarayana Rao,
the state's Director General of Prisons, whom she had accused of accepting a
bribe for favours to Ms Sasikala.

Which of the following is the most likely
reason that led to the transfer of D Roopa?
(i) Ms Roopa had alleged that Ms Sasikala had
been given an exclusive kitchen and other facilities after she paid a bribe of
about Rs. 2 crore.
(ii) The action was taken against Ms Roopa for
violating her service rules by going to the media.
(iii) Mr Rao, transferred just days before his
retirement, had called her allegations "wild and baseless" and
insisted that no special treatment was being given to Ms Sasikala.
(iv) Ms Roopa also alleged in her report that
Abdul Karim Telgi, the kingpin of a multi-crore stamp paper fraud, was another
jail inmate getting special benefits.
Only (i)
Only (ii)
Only (iii)
Only (iv)
None of these
Solution:

In this question, we have to choose an option
which mentions the most likely reason for the transfer of D Roopa.
Option (i) is not a correct choice as one
cannot be transferred on the grounds of whistle blowing.
Option (ii) is correct as it mentions that she
breached the service rules by going to media which could very well be the
reason for her transfer.
Option (iii) is not a correct choice as Mr Rao
denying the allegations of Ms Roopa cannot be the reason for her transfer. 
Option (iv) is not a correct choice as one
cannot be transferred on the grounds of whistle blowing.

Directions (13-15): Given below some words are coded in a certain language. Study the information and answer the following questions- 

Painting yoga council – le ra sa
Yoga and selection silver – sa mi nu te
Painting make silver – ra mi zx

Grace and selection – nu te ze          


Q13. In this code language what does ‘mi’ stand for-

yoga
and
selection
silver
None of these
Solution:

Q14. Which code must be for ‘selection’?

sa
mi
nu
te
cannot be determined
Solution:

Q15. How we can write ‘painting grace silver’ in this code language?

ra ze mi
ra zi zx
ze mi la
ra sa nu
ra nu te
Solution:

               



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF