SBI PO 2019 English Language (Fillers) Quiz: 26th March 2019

| Updated On January 17th, 2020 at 03:32 pm



English Quiz For SBI PO Exam 2019

The State Bank of India conducts a three-level examination to recruit Probationary Officers every year. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW


Directions (1-10): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are four options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. If none of the given words correctly fills the blank, choose option (e) as your answer. 


Q1. Goa’s population, as per Census 2011, is just 14.59 lakh, and it is one of the ———————- States also in terms of area.
smell
small
smallest
large
None of the above
Solution:

‘Smallest’ is the correct fit for the blank here.

Q2. The President’s ——————– record in office, however, may not entirely be held against him, given the difficult geopolitical backdrop.

modest
honesty
shamelessly
beauty
None of the above
Solution:

‘Modest’ is the correct fit for the blank here and it means unassuming in the estimation of one’s abilities or achievements.

Q3. The systemic approach of ———————— education outcomes in India is leading to success.

transporting
transforming
transform
transport
None of the above
Solution:

‘Transforming’ is the correct fit for the blank here.

Q4. Among lakhs of employees on the payrolls of State governments in India, the education department, ———————–, has the largest share of employees.

sow
impede
argue
unarguably
None of the above
Solution:

‘Unarguably’ is the correct fit for the blank here and it means not open to disagreement; indisputable.

Q5. Given the size of the education department, any effort to introduce educational reforms must ensure that the incentives of all stakeholders are —————————- throughout the system to ensure their participation.

concord
alignment
aligned
accord
None of the above
Solution:

‘Aligned’ is the correct fit for the blank here.

Q6. There are many ————————- consequences of the growth of social media.

unintended
intend
pique
ritual
None of the above
Solution:

‘Unintended’ is the correct fit for the blank here and it means not planned or meant.

Q7. On March 5, a three-judge bench of the Supreme Court ———————- its verdicts on three different death penalty cases.

emerged
delivery
delivered
emergency
None of the above
Solution:

‘Delivered’ is the correct fit for the blank here.

Q8. In 2006, a trial court found six people guilty of rape and murder and ——————— each of them to death.

attained
sentenced
given
residue
None of the above
Solution:

‘Sentenced’ is the correct fit for the blank here.

Q9. Thankfully, the dramatic turn of events did not ————————– into a full-blown disaster.

eventuate
resulting
resulted
gone
None of the above
Solution:

‘Eventuate’ is the correct fit for the blank here and it means occur as a result.

Q10. The actor was able to ————————— portray the deceased victim so that everyone believed that she had actually died.

convince
convincingly
extreme
modify
None of the above
Solution:

‘Convincingly’ is the correct fit for the blank here.

Directions (11-15): Below each question is given a sentence or sentences having two blanks. Choose among the options, which are mentioning the two words as a sequence that must fill the two blanks respectively, which is correct. If none of the options correctly fill the blanks, select option (e) as your answer choice. 


Q11. Education transformation programmes by States run the risk of —————— flat, as they are often unaccompanied by a single ————————— change road map that all key actors agree upon and work towards.

leaning, turn
looking, balling
gearing, transform
falling, transformation
None of the above
Solution:

‘Falling’ and ‘transformation’ are the correct fits for the blank here.

Q12. Since its ——————–, the NITI Aayog (National Institution for Transforming India), has also been a believer in competitive federalism that puts ——————— on policymakers across States to perform better on pre-defined goals and metrics.

inception, pressure
establishment, enforce
gear, enforcement
origin, good
None of the above
Solution:

‘Inception’ and ‘pressure’ are the correct fits for the blank here. Inception means the establishment or starting point of an institution or activity.

Q13. Improvement in learning ——————— is an immediate goal for India to fulfil its aspirations of —————— a greater role in the global economy and a systemic transformation is the best solution that we have so far.

resulting, play
outcomes, playing
results, withhold
collide, exaggerate
None of the above
Solution:

‘Outcomes’ and ‘playing’ are the correct fits for the blank here.

Q14. A report in The Guardian revealed that YouTube, Facebook and Twitter were ——————— to stop videos of the Christchurch attack from spreading on their platforms, as users were ——————– new copies of the footage faster than the sites could take them down.

recording, down
giving, downloading
struggle, upload
struggling, uploading
None of the above
Solution:

‘Struggling’ and ‘uploading’ are the correct fits for the blank here.

Q15. The woman’s social ——————– was extremely vast, with most of her free time spent ———————- community events.

spherical, spending
circle, attend
sphere, attending
circular, calculate
None of the above
Solution:

‘Sphere’ and ‘attending’ are the correct fits for the blank here. Sphere means an area of activity, interest, or expertise; a section of society or an aspect of life distinguished and unified by a particular characteristic.

   

           
  
Print Friendly and PDF