NIACL AO Mains General Awareness | 22nd February 2019

Dear Aspirants, 

ga-quiz-for-niacl-ao-main-exam-2018-19

GA for NIACL AO Main 2018-19:

Preparing for NIACL AO Main Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in NIACL AO Exam 2018-19.


Q1. Mrinal Sen passed away at the age of 95 in Kolkata. He was a well-known _________.
Filmmaker
Journalist
Economist
Environmentalist
Freedom fighter
Solution:
Legendary filmmaker Mrinal Sen passed away at the age of 95 in Kolkata. He was a Padma Bhushan and Dada Saheb Phalke awardee.

Q2. Which of the following island has been renamed as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep?
Car island
Blair island
Neil island
Ross island
Havelock island
Solution:
Ross island of Andaman and Nicobar has been renamed as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep.

Q3. Who among the following has been named as the International Cricket Council (ICC) Women’s Cricketer of the Year and ICC Women’s ODI Player of the Year?
Mithali Raj
Smriti Mandhana
Sophie Ecclestone
Sarah Taylor
Stafanie Taylor
Solution:
India’s stylish opener Smriti Mandhana has been named as the International Cricket Council (ICC) Women’s Cricketer of the Year. The 22-year-old, who has also been named as the ICC Women’s ODI Player of the Year, achieved the feat by giving some exceptional performances throughout the year.

Q4. Wicketkeeper-batter Alyssa Healy has been named as ICC Women’s T20I Player of the Year. She belongs to which of the following country?
Australia
England
South Africa
Scotland
New Zealand
Solution:
Australia’s wicketkeeper-batter Alyssa Healy voted ICC Women’s T20I Player of the Year.

Q5. Which country has launched the world’s first Sovereign Blue Bond, a financial instrument designed to support sustainable marine and fisheries projects?
Kenya
Botswana
Seychelles
Sri Lanka
India
Solution:
The Republic of Seychelles launched the world’s first Sovereign Blue Bond, a financial instrument designed to support sustainable marine and fisheries projects. The bond raised USD 15 million from international investors. The bond demonstrates the potential for countries to harness capital markets for financing the sustainable use of marine resources.

Q6. What is the cost of India's first engine-less train?
125 crore
50 crore
100 crore
200 crore
500 crore
Solution:
The Rs. 100-crore train is the first long-distance train, without a separate locomotive (engine).

Q7. What is India's rank in World Bank's Ease of Doing Business Index 2019, out of 190 countries in 2018?
83
77
23
100
71
Solution:
India jumped 23 positions in the World Bank's Ease of Doing Business Index 2019 and is now ranked 77 out of 190 countries in 2018, a development that could help the country attract more foreign investments. It was ranked 100 in 2017.

Q8. ESAF small finance bank headquarters is located at_______.
Thiruvananthapuram
Kochi
Kozhikode
Thrissur
Chennai
Solution:
ESAF small finance bank has got RBI approval to operate as a scheduled bank. This makes ESAF small finance bank (SFB) the fifth scheduled bank from Kerala. The headquarters of ESAF SFB is located at Thrissur.

Q9. Neil islands of Andaman and Nicobar has been renamed as_________.
Shaheed Dweep
Netaji Dweep
APJ Abdul Kalam Island
Atal Dweep
veer Sawarkar Dweep
Solution:
The three renamed islands of Andaman and Nicobar are: 1: Ross renamed as Netaji Subhas Chandra Bose Dweep, 2: Neil renamed as Shaheed Dweep, 3: Havelock renamed as Swaraj Dweep.

Q10. Who among the following has sworn in as Brazil’s new President?
Luiz Inácio Lula da Silva
Jair Bolsonaro
Michel Temer
Dilma Rousseff
None of the above option is the right answer
Solution:
Jair Bolsonaro was sworn in as Brazil’s President in a ceremony at Brazil’s National Congress Building. Bolsonaro is a former Army captain and admirer of the country’s 1964-1985 military dictatorship.

Q11. Which of the following organisation releases India's Financial Stability Report?
Finance Ministry
State Bank of India
Small Industries Development Bank of India
International Monetary Fund
Reserve Bank of India
Solution:
The Reserve Bank of India releases India's Financial Stability Report (FSR). The FSR reflects the collective assessment of the Sub-Committee of the Financial Stability and Development Council (FSDC) on risks to financial stability, as also the resilience of the financial system. The Global Financial Stability Report (GFSR) is released by the International Monetary Fund (IMF).

Q12. What is the capital of UAE?
Doha
Abu Dhabi
Manama
Dubai
Muscat
Solution:
Abu Dhabi is the capital of the United Arab Emirates.

Q13. World Soil Day is celebrated annually on the 5th of December at the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) headquarters in-
Chicago
Geneva
London
Berlin
Rome
Solution:
World Soil Day is celebrated annually on the 5th of December at the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) headquarters in Rome, the regional offices and through national and local events. #StopSoilPollution is the objective of this World Soil Day on 5 December and throughout the year.

Q14. The Indian Space Research Organisation (ISRO) is the space agency of the Government of India headquartered in the city of Bangalore. ISRO was formed in-
1969
1956
1975
1982
1965
Solution:
India decided to go to space when Indian National Committee for Space Research (INCOSPAR) was set up by the Government of India in 1962. With the visionary Dr Vikram Sarabhai at its helm, INCOSPAR set up the Thumba Equatorial Rocket Launching Station (TERLS) in Thiruvananthapuram for upper atmospheric research. Indian Space Research Organisation (ISRO) was formed in 1969, superseded the erstwhile INCOSPAR.

Q15. As per the Financial Stability Report, gross non-performing assets (GNPA) ratio of scheduled commercial banks (SCBs) has declined from 11.5% in March 2018 to ______ in September 2018.
10.3%
11.1%
10.8%
11.3%
10.5%
Solution:
As per the Financial Stability Report, The asset quality of banks showed an improvement with the gross non-performing assets (GNPA) ratio of SCBs declining from 11.5% in March 2018 to 10.8% in September 2018. Under the baseline scenario, the GNPA ratio may decline from 10.8% in September 2018 to 10.3% in March 2019.

               

हिंदी में पढ़ें 


You may also like to Read:

             
         
Check the Video Course for General Awareness


Print Friendly and PDF

No comments