English Miscellaneous Quiz for IBPS PO Prelims 4th October 2019

IBPS PO Prelims English Quiz on Miscellaneous Topics

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have  English Misc.  for 4th of October 2019. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.

Directions (1-7): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

The latest set of economic numbers released this week sends across mixed signals about the health of the ______________(1). Core sector growth, which measures the output of eight major infrastructure sectors of the economy, went into negative territory for the first time in over four years in August as five out of the eight sectors constituting the index ______________(2) in size. Overall growth in these sectors dropped to -0.5% in August in contrast to the same month last year when core sector growth stood at a much stronger 4.7% and July this year when it was 2.7%. The coal sector witnessed the worst fall, contracting 8.7% year-over-year in August, while steel, fertilizer and refinery products saw positive growth. These ___________(3) numbers suggest that the economy is still some distance away from posting a strong ___________ (4)in growth and it may be too soon to predict a definite __________________(5). However, other high-frequency data on the economy suggest that the worst might be over. Vehicle registrations have a strong comeback in September as discounts ahead of the upcoming festival season have managed to _________(6) sales. Further, although car and tractor companies continue to witness a drop in sales compared to last year, their rate of contraction has begun to slow down. A return to the sales levels witnessed last year, however, will require a stronger _____________(7) in the overall economy.

Q1.
(a) appeal
(b) economy
(c) zenith
(d) calamity
(e) None of these.

S1. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b).

Q2.
(a) increase
(b) threatening
(c) critical
(d) shrank
(e) None of these.

S2. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d).

Q3.
(a) preferable
(b) dismal
(c) unscathed
(d) supple
(e) None of these.

S3. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b).

Q4.
(a) revival
(b) conflict
(c) delay
(d) passage
(e) None of these.

S4. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).

Q5.
(a) system
(b) bigotry
(c) turnaround
(d) amazing
(e) None of these.

S5. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).

Q6.
(a) vivid
(b) problem
(c) demarcate
(d) spur
(e) None of these.

S6. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d).

Q7.
(a) indication
(b) rebound
(c) efficient
(d) intimation
(e) None of these.

S7. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b).

Directions (8-15): In the following questions a paragraph is given with two blanks. The paragraph is then provided with five options which consist of the words that can fill the given blanks. Choose that option as your answer which can fill the given blanks in the exact order as given in the option. If none of the given options fills the given blanks then choose option (e), ‘None of these’ as your answer.

Q8. Because Gandhi viewed himself as a sanatani, an ___________ of a way of life that started long, long ago but, unlike the _______________ that is dead and gone, continues to live today.
(a) efficient, forced
(b) adherent, ancient
(c) deep, such
(d) existent, accidental
(e) None of these.

S8. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b).

Q9. It is just possible that with the elimination of the Congress as a political force, the BJP might find it easier to be _____________ and allow a Gandhian reality to ______________ its self-defeating ideology.
(a) pragmatic, trump
(b) maturity, endure
(c) productive, theory
(d) controlled, play
(e) None of these.

S9. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).

Q10. India’s shadow banking crisis has sucked in more financial firms this week, ___________ a stock market rally that’s been ______________ by a surprise $20 billion tax cut package.
(a) built, deviated
(b) alienating, looked
(c) eroding, driven
(d) entered, prevent
(e) None of these.

S10. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).

Q11. In the August credit policy, the MPC had acknowledged _____________ growth concerns and had said ______________ demand and private investment assumed highest priority.
(a) prevailing, boosting
(b) looking, broadly
(c) grudging, cumulative
(d) thwarts, vanishing
(e) None of these.

S11. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).

Q12. In a bid to benefit from the ________________ to global supply chains resulting from the US-China trade war, some Asian economies are resorting to tax __________ to attract foreign investments.
(a) projection, benefits
(b) disruption, sops
(c) emotions, keen
(d) unbelievably, crunch
(e) None of these.

S12. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b).

Q13. The government’s radical move to lower corporate tax cuts to boost the _________________of Indian industry couldn’t have come at a more opportune time, with high-frequency indicators showing that India’s economic _________________ dropped to a record low in August.
(a) low spirits, absenteeism
(b) fineness, profits
(c) animal spirits, momentum
(d) increment, downturn
(e) None of these.

S13. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).
Animal spirits represent the emotions of confidence, hope, fear, and pessimism that can affect financial decision making, which in turn can fuel or hamper economic growth.

Q14. ________________ plastic items pose a threat to the planet. While a ban on their use would be unrealistic, we need an action plan that combines ________________ with no-nos to tackle the problem
(a) Disposable, nudges
(b) Valiant, panacea
(c) Duly, limitation
(d) World, hasty
(e) None of these.

S14. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).

Q15. The government, through its Swachhata Hi Seva campaign launched last month, plans to _____________ Indians with the _____________ of plastic and ask people to voluntarily reduce its use.
(a) call, impeding
(b) dearth, splurge
(c) report, amiable
(d) acquaint, perils
(e) None of these.

S15. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d).