English Quiz IBPS Clerk Prelims 17th September 2019

IBPS Clerk Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS Clerk 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS Clerk Prelims English Quiz and we have  Double Fillers  for 17th of September 2019. You can also check out the latest books for IBPS Clerk 2019 exam.

Directions (1-15): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options with a pair of words each. Fill up the sentences with the pair of words that make the sentence grammatically and contextually correct.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Q1. The various ___________ taken over the years at the national level has led to a __________ increase in the credit support for agriculture.
(a) initiatives, spectacular
(b) imitate, superior
(c) fragile, shatter
(d) steps, expensive
(e) None of these.

S1. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a)

Q2. When rains recently caused the railways to __________ its service, the anxiety among crowds waiting outside railway junctions was __________.
(a) subtle, dehydrate
(b) surprised, failed
(c) relieved, dull
(d) discontinue, palpable
(e) None of these.

S2. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d)

Q3. In the last few years, the ____________ sector in India has seen significant development, with the ___________ of new business models.
(a) innovation, cons
(b) ongoing, glowing
(c) technology, advent
(d) ignored, amounts
(e) None of these.

S3. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c)

Q4. Due to the ______________ of these issues, ___________ may consider holding detailed consultations with affected stakeholders.
(a) redundant, repetitive
(b) complexity, policymakers
(c) noxious, proclaimed
(d) super, dismal
(e) None of these.

S4. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b)

Q5. Boosting structural ________ on exports and the formation of export clusters will _____________ the exports market.
(a) quiet, passionate
(b) soft, remorseful
(c) investment, stimulate
(d) reliable, source
(e) None of these.

S5. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c)

Q6. One reason why bank ____________ has flown more towards crop loans is because of the sizeable interest ___________ which crop loans get as opposed to loans for allied agri activities.
(a) endowments, divulged
(b) uncertain, staunch
(c) firm, uphold
(d) credit, subsidy
(e) None of these.

S6. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d)

Q7. Geo-economics ___________ us that ideological rigidity, and ____________ based on perceived geographical or economic correlations can only take countries so far.
(a) idea, humor
(b) give, wisdom
(c) teaches, affiliations
(d) aftermath, steps
(e) None of these.

S7. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c)

Q8. The ____________ of Bengaluru-headquartered Canara Bank and Manipal-headquartered Syndicate Bank will create India’s fourth-largest PSB with __________ (deposits and advances) of ₹15.20-lakh crore and the third-largest branch network
(a) amalgamation, business
(b) liability, improve
(c) eminent, poor
(d) report, tumult
(e) None of these.

S8. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a)

Q9. This is the ___________ when you need economic expansion and fiscal ____________. But these people (Centre) think of reducing the tax devolution to States.
(a) defender, equals
(b) time, checked
(c) liable, improvement
(d) period, stimulus
(e) None of these.

S9. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d)

Q10. While pointing out that India looks to ___________ the ‘ease of business’ ranking to top 30 in the next two years, Kant said ______________ at the State level is needed to achieve the target.
(a) falter, identity
(b) improve, improvement
(c) endure, loss
(d) tool, inflict
(e) None of these.

S10. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b)

Q11. As sugarcane industry grows and prospers, Indian ______________ will grow and prosper, farmers will benefit and therefore a lot of _____________ in ease of doing biz is necessary,
(a) economy, flexibility
(b) empathy, considering
(c) objectivity, forgetting
(d) panacea, derivative
(e) None of these.

S11. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a)

Q12. Mired in a serious industrial ___________, India has done well to secure a review of its ___________ trade pact with the 10-member ASEAN, which came into force from January 2010.
(a) impunity, reprise
(b) movement, unilateral
(c) downturn, bilateral
(d) private, crowded
(e) None of these.

S12. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c)

Q13. A drive for good ____________ among pregnant women and children in a southern Assam district has been given a gooseberry candy _______________.
(a) doubt, quick
(b) supplementary, crush
(c) food, bring
(d) nutrition, twist
(e) None of these.

S13. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d)

Q14. The International Monetary Fund (IMF) and financial sector experts continued to ____________ till October 2008 that the global economy would grow rather than __________.
(a) estimate, expand
(b) predict, shrink
(c) disregard, prominent
(d) measure, rudimentary
(e) None of these.

S14. Ans. (b)
Sol. The correct option is option (b)

Q15. The manner in which Article 370 was _________ by the Centre to carve up Jammu and Kashmir is fraught with several __________ and challenges.
(a) constituted, upbringing
(b) fragile, uphold
(c) substituted, loopholes
(d) reliable, tough
(e) None of these.

S15. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c)

You may also like to Read: