Latest Banking jobs   »   GA Topper Series

GA Topper Series: 6th May 2022

GA Topper Series: 6th May 2022: Hello Students, all those students who have cleared their prelims exams in the banking sector must be prepared with every topic in the General Awareness Section for the mains examinations. Bankersadda team has brought you up a new series in which we will come up with 10 questions with the correct answer and the detailed solution to the question.

Q1. Which state of India is to reach 10 GW of cumulative large-scale solar installation?

(a) Madhya Pradesh

(b) Gujarat 

(c) Rajasthan 

(d) Karnataka

Ans.1(c)

Rajasthan became the first state in India to reach 10 GW of cumulative large-scale solar installations.

Q2. Who among the following is appointed as the Chief Technology officer of the Central Intelligence Agency?

(a) Nand Mulchandani

(b) Sundar Pichai

(c) Kamala Haris

(d) Sri Srinivasan

Ans2.(a)

Indian-Origin, Nand Mulchandani has been appointed as the first-ever Chief Technology Officer (CTO) of the Central Intelligence Agency.

Q3. Match the players with their respective sports

  1. Manika batra                                    a. weight lifting
  2. Harshada Sharad garud                  b. snooker
  3. Ronnie O’Sullivan                            c. Table tennis

(a) 1-c, 2-a,3-b

(b) 1-a,2-c,3-a

(c) 1-b,2-a,3-c

(d) 1-c,2-b,3-a

Ans.3(a)

In recent news, Ronnie O’Sullivan (England) has won the 2022 World Snooker Championship by defeating Judd Trump (England) 18-13 in the finals. Harshada Sharad Garud made history by being the first Indian woman to win a gold medal at the IWF Junior World Championships in Heraklion, Greece. Manika Batra got 38th position in the world ranking of table tennis.

Q4. Which of the following statements is correct with respect to the Khelo India University games 2021 held in Bengaluru?

  1. JAIN University won the Khelo India university games with maximum medals
  2.  Games introduced indigenous sporting competitions such as Yogasana and Mallakhamba for the first time in the history of national sports
  3. Siva Sridhar has emerged as the star swimmer

(a)1,2

(b)2,3

(c)1,3

(d)1,2,3

Ans.4(d)

Jain (Deemed-to-be University) with 20 gold, 7 silver and 5 bronze medals has won the 2nd edition of the Khelo India University Games 2022. The Games introduced indigenous sporting competitions such as Yogasana and Mallakhamba for the first time in the history of national sports. Siva Sridhar has emerged as the star swimmer by winning 11 gold

Q5. Where National intelligence grid campus inaugurated by the home minister?

(a) Hyderabad

(b) Bengaluru

(c) Pune

(d) New Delhi

Ans.5(b)

National Intelligence Grid (NATGRID) Bengaluru campus was inaugurated by Amit Shah.

Q6. Which country got the first and the last rank in the world freedom index in which India got the 150th rank?

(a) Sweden (1), Syria (180)

(b) Denmark (1), Afghanistan (180)

(c) Norway (1), North Korea (180)

(d) Finland (1), China (180)

Ans.6(c)

India’s ranking in the Index has fallen down to 150th position from last year’s 142nd rank.

Norway (1st) Denmark (2nd), Sweden (3rd) Estonia (4th) and Finland (5th) grabbed the top positions, while North Korea remained at the bottom of the list of the 180 countries and territories.

Q7. Which statement clearly defines neo bank? 

(a) A neo-bank is a type of digital bank that does not have any physical locations.

(b) A neo bank is a type of bank which works in rural areas for digital financial inclusion with physical branches

(c) A neo bank is a sub-branch of a commercial bank

(d) none of these

Ans.7(a)

A neo-bank is a type of digital bank that does not have any physical locations. They use artificial intelligence and technology to provide personalized services to clients while lowering operating expenses

Q8. Which state of north east launched the online building permission system in may?

(a) Sikkim

(b) Manipur

(c) Mizoram

(d) Meghalaya 

Ans.8 (a)

Minister of housing and urban affairs launched Online Building Permission System in Sikkim. Sikkim will be the first state in North East Region to launch the Online Building Permission System (OBPS).

Q9. Which company among the following is not related to Jeff Bezos?

(a) Blue origin

(b) Altos labs

(c) Washington post

(d) Starlink

Ans.9(d)

Altos Labs, Blue origin are founded by Jeff Bezos whereas the Washington Post was bought by Jeff Bezos. Starlink is an entity owned by Elon Musk. Recently, Andy Jassy will be taking over amazon as CEO after Jeff Bezos stepped down from the position.

Q10. Which country will be the official Country of Honour at the upcoming Marche’ Du Film?

(a) France

(b) India

(c) USA

(d) China

Ans.10 (b)

India will be the official Country of Honour at the upcoming Marche’ Du Film, It is the first time the Marché du Film has an official Country of Honour and India is chosen as the first country. This comes at a time when France and India are marking 75 years of their diplomatic relations.

Also Check:

GA Topper Series: 6th May 2022_50.1

Other Latest Notifications:

India Post GDS Recruitment 2022 DNS Bank Recruitment 2022
Maharashtra State Cooperative Bank Recruitment 2022
Indian Bank Recruitment 2022
Bank of India Recruitment 2022 Punjab National Bank SO Recruitment 2022
Canara Bank Recruitment 2022 National Cooperative Bank Recruitment 2022

Congratulations!

Download Hindu Review of October 2021: Free PDF

Download your free content now!

We have already received your details.

Please click download to receive Adda247's premium content on your email ID

Incorrect details? Fill the form again here

Download Hindu Review of October 2021: Free PDF

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *