Latest Banking jobs   »   GA Topper Series

GA Topper Series: 12th May 2022

GA Topper Series: 12th May 2022: Hello Students, all those students who have cleared their prelims exams in the banking sector must be prepared with every topic in the General Awareness Section for the mains examinations. Bankersadda team has brought you up a new series in which we will come up with 10 questions with the correct answer and the detailed solution to the question.

GA topic series Check in Hindi

Q1. Which of the following days is not celebrated on May 8th?

(a)  World Red Cross and Red Crescent Day

(b) World Thalassemia Day

(c) Time of Remembrance and reconciliation for those who lost their lives during the Second World War.

(d) Russia Victory Day

Ans.1(d)

  • World Thalassemia Day is celebrated on May 8 every year to commemorate Thalassemia victims and to encourage those who struggle to live with the disease.
  • World Red Cross Day is observed globally on 8th May every year. The day aims to broaden the public’s understanding of the International Red Cross and Red Crescent Movement
  • Every year during May 8-9, the United Nations marks the Time of Remembrance and reconciliation for those who lost their lives during the Second World War.
  • Russia Victory Day is a commemoration of the 1945 victory over Nazi Germany celebrated on May 9.

Q2. Choose the incorrect statement about the Pulitzer award:

  1. Pulitzer Prize is given in Journalism, Books, Drama, and Music
  2. It was established in 1917 by provisions in the will of Joseph Pulitzer, who had made his fortune as a newspaper publisher, and is administered by Columbia University.
  3. The New York times got an award in national reporting only.

(a) 1, 2

(b) 3

(c) 2

(d) 2,3

Ans 2. (b)

The 106th class of Pulitzer Prize winners in Journalism, Books, Drama, and Music were announced. The Pulitzer Prize is an award for achievements in newspaper, magazine, online journalism, literature, and musical composition within the United States. It was established in 1917 by provisions in the will of Joseph Pulitzer, who had made his fortune as a newspaper publisher, and is administered by Columbia University.

  • The New York times got awards in national and international reporting criteria.

Some awards-

In Fiction, The Netanyahus: An Account of a Minor and Ultimately Even Negligible Episode in the History of a Very Famous Family, by Joshua Cohen.

In Drama, Fat Ham, by James Ijames

In History, Covered with Night, by Nicole Eustace, and Cuba: An American History, by Ada Ferrer

Four Indians – Adnan Abidi, Sanna Irshad Mattoo, Amit Dave, and the late Danish Siddiqui of Reuters were awarded 2022 Pulitzer Prizes in Journalism under the Feature Photography category.

Q3. Which wing of defense forces is planning to purchase GISAT-2?

(a) Indian army

(b) Indian navy

(c) Indian Coast Guard

(d) Indian air force

Ans.3(b)

The Indian Navy plans to purchase a specialized earth imaging satellite Geo Imaging Satellite-2 (GISAT-2), this fiscal year as part of its modernization.

GSAT-7A is an advanced military communications satellite meant primarily for the Indian Air Force with the Indian Army using 30% of its capacity.

The Indian Army will soon get the much-awaited dedicated communication satellite GSAT-7B, which will boost its operational capabilities.

GSAT-7 (Rukmini) and GSAT-7A are India’s only two dedicated military satellites made for the Navy and Air Force respectively. The Indian Army currently uses 30 percent of the GSAT-7A’s transponder capacity.

Q4. Which company recorded annual revenue of more than $100 billion?

(a) Reliance industries

(b) Tata motors

(c) Hindustan lever

(d) Adani Industries

Ans.4(a)

Reliance Industries become the first Indian company to record annual revenue of more than a whopping $100 billion. The company has recorded a 22.5% rise in net profit for the quarter ended March 2022. Reliance has recorded strong growth in retail, digital services, and the oil & gas business. The company has also reported the highest-ever quarterly EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation, and amortization) of Rs 33,968 crores (28% up) year-on-year.

Q5. Who won the gold medal in Deaflympics?

  1. Abhinav Deshwal
  2. Dhanush Srikanth
  3. Shourya Saini
  4. Rakshanda Mehak

(a) 1,2,3

(b) 1,2

(c) 2,3,4

(d) 3,4

Ans.5 (b)

Abhinav Deshwal has won the second gold medal for India in shooting at the ongoing 24th Deaflympics in Caxias do Sul, Brazil.

Shooter Dhanush Srikanth has won gold and Shourya Saini has won the bronze in the men’s 10m air rifle competition in the 24th Deaflympics at Caxias do Sul, Brazil. Later, the Indian badminton team also won gold after beating Japan by 3-1 in the final to make it a double celebration for the country

The Jammu & Kashmir team for deaf clinched 1st position in World Deaf Judo Championship held at Paris Versailles, France. Rakshanda Mehak who is part of the Indian team for the deaf clinched the bronze medal by defeating the South Korean team in the semifinal.

Q6. Under which ministry does the Office of the Registrar General come in?

(a) Ministry of statistics

(b) Ministry of Consumer affairs

(c) Ministry of home affairs

(d) Ministry of electronics and information technology

Ans.6(c)

The Office of the Registrar General under the Ministry of Home Affairs (MHA)

Why in news?
It has released its annual report namely ‘Vital Statistics of India Based on the Civil Registration System (CRS) 2020′ which presents a compilation of data on registered births, deaths, infant deaths, and stillbirths with rural-urban & sex-wise break-up and sex ratio at birth.

Note: Registration of birth and death is done under the Registration of Birth and Death Act (RBD), 1969.

Q7. Who has been sworn as President of South Korea?

(a) Rodrigo Chaves

(b) Yoon Suk-yeol

(c) Serdar Berdimuhamedow

(d) Aleksandar Vučić

Ans.7(b)

Yoon Suk-yeol was sworn in as South Korean president in a huge ceremony at Seoul’s National Assembly, taking office at a time of high tensions with nuclear-armed North Korea.

Rodrigo Chaves, Costa Rica’s new president

Aleksandar Vučić has been re-elected as the President of Serbia.

Serdar Berdimuhamedow has been sworn in as the President of Turkmenistan. Berdimuhamedow.

Q8 Who has been the chairman of the committee for ESG constituted by SEBI?

(a) Navneet Munot

(b) Sunil Bajpai 

(c) Manoj Vaish

(d) Balasubramanian

Ans.8(a)

The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has constituted a committee for advising on Environmental, Social, and Governance (ESG) related matters in the securities market. The committee will be chaired by Navneet Munot, the Chief Executive Officer (CEO) of HDFC Mutual Fund.

Securities and Exchange Board of India’s advisory council on leveraging regulatory and technological solutions has been reconstituted advisory committee on leveraging regulatory and technology solutions (ALeRTS). Sunil Bajpai will now lead the seven-member panel

Balasubramanian, MD & CEO of Aditya Birla Sun Life AMC, will chair the working group on sponsors.

Meanwhile, Manoj Vaish, Independent Trustee, Mirae MF, will chair the working group on MF trustees.

Q9.Kalam website launched b Lok Sabha speaker is for what objective?

(a) to increase science innovation among girls

(b) to increase awareness about missile technology

(c) to provide a platform for ideas for satellites

(d) is to popularize Hindi literature and provide a platform for veteran and young authors

Ans.9(d)

Lok Sabha (LS) Speaker, Om Birla has launched the one-of-its-kind literary initiative Kalam website of the Prabha Khaitan Foundation (PKF).

The aim of Kalam is to popularize Hindi literature and provide a platform for veteran and young authors and poets to talk about their writings and love for vernacular literature.

note: Bhasha Sangam mobile app. The mobile app is developed to give users familiarity with common expressions of daily conversation in scheduled Indian languages.

Q10 under which article does centre provides the post-devolution revenue deficit grant on the recommendation of the finance commission?

(a)275

(b)360

(c)280

(d)110

Ans.10(a)

the Centre provides the Post Devolution Revenue Deficit Grant to the States under Article 275 of the Constitution.

The grants are released as per the recommendations of the Finance Commission in monthly installments to meet the gap in Revenue Accounts of the States post-devolution (of the divisible tax pool of the Centre).

Recently The central government released Rs 7,183.42 crore as a revenue deficit grant to 14 states including Andhra Pradesh, West Bengal, Rajasthan, Punjab, Assam, and Kerala.

Also Check:

GA Topper Series: 12th May 2022_50.1

GA Topper Series: 12th May 2022_60.1

Congratulations!

Download Hindu Review of October 2021: Free PDF

Download your free content now!

We have already received your details.

Please click download to receive Adda247's premium content on your email ID

Incorrect details? Fill the form again here

Download Hindu Review of October 2021: Free PDF

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *