Latest Banking jobs   »   GA Topper Series

GA Topper Series: 9th & 10th May 2022

GA Topper Series: 9th & 10th May 2022: Hello Students, all those students who have cleared their prelims exams in the banking sector must be prepared with every topic in the General Awareness Section for the mains examinations. Bankersadda team has brought you up a new series in which we will come up with 10 questions with the correct answer and the detailed solution to the question.

GA Topper Series: 9th & 10th May 2022_50.1

Q1.Match the defense equipment with their use 

  1. INS Vikrant                        1. Rocket system
  2. P- 8I                                    2. Aircraft carrier
  3. Pinaka                                3. Maritime patrol aircraft 

(a)A-3, B-1,C-2

(b)A-1,B-3, C-2

(c)A-2, B-3, C-1

(d)A-2,B-1,C-3

Ans.1(c)

  • INS Vikrant is aircraft carrier
  • P-8I maritime patrol aircraft
  • Pinaka- Rocket system

Recent in News: Air Works, an Indian MRO company, is partnering with the Boeing Company to conduct heavy maintenance checks on three Indian Navy P-8i maritime patrol aircraft.

Q2. Priyanka Mohite has accomplished one of the milestones. Choose the correct answer>

(a) First pilot to fly around the world

(b) First women pilot  to pass the pacific ocean

(c) First woman to Scale the south pole alone

(d) First Indian woman to scale 5 peaks above 8000 m

Ans2.(d)

  • Priyanka Mohite from Maharashtra’s Satara district has become the first Indian woman to climb five peaks above 8000 meters. Priyanka achieved the milestone after climbing Mount Kanchenjunga.
  • Captain Harpreet Chandi, an Indian-origin British Sikh Army officer, and physiotherapist, also known as Polar Preet, has created history by becoming the first woman of colour to complete a solo unsupported trek to the South Pole.
  • Aarohi Pandit – The world’s first woman pilot to cross both the Atlantic and the Pacific Oceans.

Q3. Choose the correct statement about the electoral map of Jammu and Kashmir

  1. Delimitation Commission earmarked 47 Assembly seats for the Kashmir division and 43 for Jammu
  2. Delimitation commission was headed by Retd Judge Ranjana Prakash Desai
  3. The total number of seats in the Jammu & Kashmir increased to 90 from 83 earlier.

(a) 1,2

(b)2,3

(c)1,3

(d)1,2,3

Ans.3(d)

All the statements are correct. The report on delimitation came to public recently.

Q4.  Association for Voluntary Action also known as Bachpan Bachao Andolan is founded by?

(a) Malala Yousufjai

(b) Kailash Satyarthi

(c) Sunil Verma

(d) Nomita Chandi

Ans.4(b)

The Railway Protection Force (RPF) and the Association for Voluntary Action (AVA), also known as Bachpan Bachao Andolan, have signed a Memorandum of Understanding (MoU) for a trafficking-free India.

  • Malala Yousufzai is a Pakistan children and women activist
  • Nomita Chandi and Sunil Verma are Indian children activists.

Q5. Choose which new appointments is/are correctly matched with their position and institution.

  1. Pushp Kumar Joshi-  new chairman and managing director of Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL)
  2. Sudarshan Venu-  new Managing Director of TVS Motor Company
  3. Arvind Krishna – new IBM Chairman and Chief Executive Officer

(a)1,2

(b)2

(c)3

(d)1,3

Ans.5(a)

  • Pushp Kumar Joshi, recently took over as the interim chairman and managing director of Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL).
  • Sudarshan Venu was named Managing Director of TVS Motor Company. TVS Motor Company is a well-known global manufacturer of two-wheelers and three-wheelers.
  • IBM Chairman and Chief Executive Officer, Arvind Krishna has been elected to the Board of Directors of the Federal Reserve Bank of New York.

Q6. Which Indian chess player won the 1st Chessable Sunway Formentera Open 2022?

(a) S L Narayan

(b) R Pragganandha

(c) D Gukesh

(d) Bharath Subramaniyam

Ans.6(b)

  • Indian Grandmaster, S L Narayanan was declared the winner in the Grandiscacchi Cattolica International Open, held in Italy.
  • 16-year-old chess sensation R Pragganandhaa has won the prestigious Reykjavik Open chess tournament in Reykjavik, Iceland
  • Tamil Nadu’s Bharath Subramaniyam became India’s 73rd Chess Grandmaster
  • Indian Grandmaster D Gukesh has clinched the 48th La Roda International Open chess tournament title in Castile-La Mancha, Spain
  • Indian Grandmaster D Gukesh has emerged as champion in the 1st Chessable Sunway Formentera Open 2022 chess tournament in Punta Prima

Q7. Which bank has launched an app for digital broking?

(a) Indian Bank

(b) State bank of India

(c) HDFC bank

(d) ICICI bank

Ans.7(a)

Indian Bank, a public sector bank, has introduced its digital broking solution – ‘E- Broking’, as a strategic move toward comprehensive digitalization of its customer products. 

Q8. States with their new initiatives are given. Choose which of the following is wrongly matched.

  1. Delhi-  New Startup Policy
  2. Kerela – Shaili app
  3. Uttar Pradesh- E- Adhigam scheme

(a) 1,2

(b)3

(c)2

(d)2,3

Ans.8(b)

  • E- Adhigam scheme is a scheme of the Haryana government
  • The government of Kerala is set to launch an Android App ‘Shaili’, aimed at diagnosing and controlling lifestyle diseases among the people in the state of Kerala
  • The Haryana State Government launches the ‘e-Adhigam’ scheme under which nearly 3 lakh students will be receiving tablet computers.
  • The Delhi cabinet has approved the “Delhi Startup Policy” with an aim to create an ecosystem for people to launch startups.

Q9. Thalassemia is a disease –

(a) an inherited blood disorder

(b) brittleness of bones

(c) Heart function deficiency

(d) lung infection

Ans.9(a)

  • World Thalassemia Day is celebrated on May 8 every year to commemorate Thalassemia victims and to encourage those who struggle to live with the disease
  • Thalassemia is an inherited blood disorder that doesn’t let the body create enough hemoglobin. The disease weakens and destroys the blood cells. There are two types of thalassemia, alpha and beta, along with Thalassemia minor, intermedia, and major as its subcategories.

Q10. What is the full form of NAV?

(a) Non AVailable

(b) Not Acquired Value

(c) Near Asset Valuation

(d) Net Asset Value

Ans.10(d)

Net Asset Value or NAV is often heard as a familiar term when we talk about mutual funds. In a layman’s language, it is the price per share or unit of a mutual fund. As stocks have a share price, mutual funds have NAV. 

Also Check:

GA Topper Series: 9th & 10th May 2022_60.1

Other Latest Notifications:

Karnataka Bank Recruitment 2022 Indian Bank Recruitment 2022
Canara Bank Recruitment Notification 2022 National Cooperative Bank Recruitment 2022
Bank of India SO Recruitment 2022 Assam Cooperative Apex Bank Recruitment 2022
MSC Bank Recruitment 2022 DNS Bank Recruitment 2022
Indian Post GDS Recruitment 2022 ICAR IARI Assistant Recruitment 2022

Congratulations!

Download Hindu Review of October 2021: Free PDF

Download your free content now!

We have already received your details.

Please click download to receive Adda247's premium content on your email ID

Incorrect details? Fill the form again here

Download Hindu Review of October 2021: Free PDF

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *