Latest Banking jobs   »   GA Topper Series

GA Topper Series: 8th May 2022

GA Topper Series: 8th May 2022: Hello Students, all those students who have cleared their prelims exams in the banking sector must be prepared with every topic in the General Awareness Section for the mains examinations. Bankersadda team has brought you up a new series in which we will come up with 10 questions with the correct answer and the detailed solution to the question.

Q1. Recently National Health and Family Survey report was released by Ministry of Health and Family Welfare, Which organization is the nodal institution to formulate the report?

(a)  International Institute for Population Sciences (IIPS) 

(b) National Institute of Mental Health and Neuro-Sciences 

(c) Public health foundation of india

(d) National Institute of Health and Family Welfare

Ans.1(a)

International Institute for Population Sciences (IIPS) in Mumbai as the nodal agency for all rounds of NFHS. Technical assistance for the NFHS was provided mainly by ICF (United States of America) through the Demographic and Health Surveys (DHS) Program, which is funded by United States Agency for International Development (USAID). Report released at the ‘Swasthya Chintan Shivir’ held in Ekta Nagar(previously known as Kevadia), Gujarat.

Key points of NHFS

  • National fertility level- 2.0
  • Only five states above replacement level of fertility- Bihar (2.98), Meghalaya (2.91), Uttar Pradesh (2.35), Jharkhand (2.26) Manipur (2.17)
  • Overall Contraceptive Prevalence Rate (CPR) in India has increased significantly from 54% to 67%.  Institutional births have increased substantially in India, from 79% to 89%.
  • In NFHS-5, more than three-fourths (77%) of children aged 12–23 months were fully immunized, compared to 62% in NFHS-4.

Q2. Under one district one product under Pradhan Mantri Formalisation of Micro food processing Enterprises (PMFME) Scheme three brands were launched recently. Match the following brands with their state-

  1. Anaras                             1. Uttar pradesh
  2. Madhurmithas               2. Amritsar
  3. Pind Se                            3. Meghalaya

(a) A- 1,B-2,C-3

(b)A- 2,B-1, C-3

(c) A-3, B-1,C-2

(d) A-1,B-3, C-2

Ans2.(c)

  • Jaggery Powder- Madhurmithas- Muzaffarnagar, Uttar Pradesh
  • Dried Spicy Pineapple- Anaras – Ri Bhoi, Meghalaya 
  • Mango Pickle- Pind Se- Amritsar, Punjab

Q3 Which country gave Guard of Honour to prime minister of India?

(a) Germany

(b) Bhutan

(c) Japan

(d) Netherlands

Ans.3(a)

PM Narendra Modi received a Guard of honour at Federal Chancellery in the presence of German Challancer Olaf Scholz in Berlin during his Europe visit. Recently Prime Minister Narendra Modi was conferred Bhutan’s highest civilian award, ‘Order of the Druk Gyalpo.

Q4. Which country has withdrawn from P-75I project of India and P-75I is related to what?

(a) USA, helicopter

(b) Israel, Drone

(c) Russia, missile system

(d) France, Submarine

Ans.4(d)

France’s Naval Group withdraws from India’s P-75I submarine project P-75 India (P-75I) project under which six conventional submarines are to be built in India for the Indian Navy. The bone of contention was requirements for air-independent propulsion (AIP) system.

Q5. Which company secure Solar EPC project of what value?

(a)ONGC, Rs2500 crore

(b) Adani Green Energy Ltd ,Rs  4500 crore

(c) tata power solar system, Rs  5500 crore

(d) none of these

Ans.5(c)

  • Tata Power Solar System secured Solar EPC project of Rs 5500 crore from SJVN ltd.
  • Solar EPC Project is spread out over 5,000 acres in Bikaner (Rajasthan), intends to eliminate 22,87,128 kg of carbon emissions and generate roughly 2,500 million units per year. 
  • Related news :Adani Green Energy Ltd stated that its subsidiary Adani Renewable Energy Holding Fifteen Limited has obtained a letter of award (LOA) to build a 150-megawatt solar power plant. For a period of 25 years

Q6. Who is honoured with Woman Transforming India at IACC and she belongs to which company?

(a) Falguni nayar, Nayka

(b)kiran mazumdar shaw- biocon

(c) Radhika Agarwal, Shopclues

(d) Dr Bina modi, Godfrey phillips india

Ans.6(d)

Dr Bina Modi, Chairperson of Modi Enterprises has been honoured with the Woman Transforming India Award at the Indo-American Chamber of Commerce(IACC) 6th Entrepreneur & Leadership Awards 2022. She is the President and Managing Director of Godfrey Phillips India Ltd and Chairperson and Managing Director of Indofil Industries Limited

Q7 Which country has launched military spacecraft named Angara?

(a) Iran

(b) north Korea

(c) USA

(d) Russia

Ans.7(d)

Russia has launched a secret military spacecraft into orbit around the Earth using Russia’s new Angara 1.2 rocket, a light launch vehicle

Q8 Padma shri Tarundeep rai and Ridhi are related to which sport?

(a) Archery

(b) shooting

(c) badminton

(d) athletics

Ans.8(a)

Indian archers – Padma Shri Tarundeep Rai and Ridhi has won the gold medal under the Recurve Mixed Team category at the Antalya 2022 Hyundai Archery World Cup stage 1 held from 18th to 24th April 2022 at Antalya, Turkey.

Q9. Which book is edited by Airmarshal Jagjeet singh ?

(a) ‘INDO-PAK WAR 1971- Reminiscences of Air Warriors’

(b) Tiger of Drass: Capt. Anuj Nayyar, 23, Kargil Hero

(c) Crunch Time: Narendra Modi’s National Security Crises

(d) The Millennial Yogi

Ans.9(a)

  • ‘INDO-PAK WAR 1971- Reminiscences of Air Warriors’ • The book was edited by Air Marshal Jagjeet Singh and Group Captain Shailendra Mohan.
  • Tiger of Drass: Capt. Anuj Nayyar, 23, Kargil Hero” authored by Meena Nayyar & Himmat Singh Shekhawat.
  • Dr Sreeram Chauliahas authored a new book titled “Crunch Time: Narendra Modi’s National Security Crises
  • Former Indian Army Captain, Deepam Chatterjee has authored a new book titled “The Millennial Yogi: A modern-day parable about reclaiming one’s life

Q10. Which country is doing largest film restoration project with how much allotted amount?

(a) Usa, $ 200 million

(b)India, Rs 363 crore

(c) France, $250 million

(d) Germany, $100 million

Ans.10(b)

Information and Broadcasting Minister, Anurag Thakur said that an amount of Rs 363 crore has been allotted for the world’s largest film restoration project. The process of restoring over 5900 short films, documentaries and features is underway. He said this exercise carried out by the National Film Archive of India.

Also Check:

GA Topper Series: 8th May 2022_50.1

Other Latest Notifications:

India Post GDS Recruitment 2022 DNS Bank Recruitment 2022
Maharashtra State Cooperative Bank Recruitment 2022
Indian Bank Recruitment 2022
Bank of India Recruitment 2022 Canara Bank Recruitment 2022
National Cooperative Bank Recruitment 2022

Congratulations!

Download Hindu Review of October 2021: Free PDF

Download your free content now!

We have already received your details.

Please click download to receive Adda247's premium content on your email ID

Incorrect details? Fill the form again here

Download Hindu Review of October 2021: Free PDF

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *