Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 5th September 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk Exam: 5th September 2018

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 5th September 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge


Q1. Ikee Rikako has been named as the Most Valuable Player (MVP) of the recently-concluded 18th edition of the Asian Games. She is _______________.
Chinese Javelin Thrower
Japanese Swimmer
Chinese Sprinter
Japanese Tennis Player
Chinese Shot Put Player
Solution:
Japanese swimmer Ikee Rikako has been named as the Most Valuable Player (MVP) of the recently-concluded 18th edition of the Asian Games. The 18-year-old, who bagged six gold and two silver medals in the tournament, became the first female athlete to win the MVP title.

Q2. India along with 23 other nations participated in a major Indian ocean-wide tsunami mock drill which will involve evacuation of thousands of people from coastal areas in over half a dozen coastal states. The exercise is known as _______________.
WAVE18
Indianami18
IOWave18
TWAVE18
Namindian18
Solution:
India along with 23 other nations participated in a major Indian ocean-wide tsunami mock drill which will involve evacuation of thousands of people from coastal areas in over half a dozen coastal states. The exercise, known as 'IOWave18', is being organised by the Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC) of UNESCO, which coordinated the setting up of the Indian Ocean Tsunami Warning and Mitigation System (IOTWMS) in the aftermath of December 2004 tsunami

Q3. NITI Aayog Chief Executive Officer Amitabh Kant announced that India will shortly unveil a Policy for public transport that will entail connectivity between various modes of transport. What is the name of that policy?
Go India Policy
One India Policy
Trans India Policy
One Nation-One Card policy
None of the given options is true
Solution:
NITI Aayog Chief Executive Officer Amitabh Kant announced that India will shortly unveil a One Nation-One Card policy for public transport that will entail connectivity between various modes of transport. The announcement was made at a function on Future Mobility Summit-2018 in New Delhi.

Q4. India and Cyprus signed key agreements in various fields cementing bilateral ties after delegation-level talks between President Ram Nath Kovind and his Cyprus counterpart Nicos Anastasiades. What is the capital city of Cyprus?
Nicosia
Sofia
Prague
Baku
Suva
Solution:
India and Cyprus signed key agreements in various fields cementing bilateral ties after delegation-level talks between President Ram Nath Kovind and his Cyprus counterpart Nicos Anastasiades in Nicosia. One of MoUs was signed between Financial Intelligence Unit of India and Unit for Combating Money Laundering of Cyprus. Another MoU was signed for cooperation in the field of environment. Cyprus reaffirmed its support to India for its membership of the Nuclear Supplier's Group (NSG).

Q5. The Reserve Bank of India (RBI) asked all scheduled commercial banks with more than how many branches to appoint an Internal Ombudsman (IO), recently?
12
10
8
14
15
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) asked all scheduled commercial banks with more than 10 branches to appoint an Internal Ombudsman (IO). The apex bank has, however, excluded regional rural banks (RRBs) from appointing IOs.

Q6. Name the two shooters have become the first set of Indian shooters to secure quota places for the 2020 Olympics.
Rahi Sarnobat and Tejaswini Sawant
Anjum Moudgil and Apurvi Chandela
Anisa Sayyed and Seema Tomar
Rahi Sarnobat and Apurvi Chandela
Anjum Moudgil and Anisa Sayyed
Solution:
Anjum Moudgil and Apurvi Chandela have become the first set of Indian shooters to secure quota places for the 2020 Olympics. Anjum finished second on the podium and won a silver in the women’s 10m air rifle event of the International Shooting Sports Federation’s (ISSF) World Championship in Changwon, South Korea. Apurvi finished fourth in the same event.

Q7. As per the recent announcement by the government the National Nutrition Month will celebrated across the country in ___________________ to mark the fight against malnutrition.
October
November
September
August
December
Solution:
The National Nutrition Month (September) is being celebrated across the country to mark the fight against malnutrition. During this month, various programmes have been organized by the Women and Child Development Ministry to spread broad awareness on the issues related to malnutrition like stunting, under-nutrition, anaemia and low birth weight in children.

Q8. Name the country that has launched annual joint military exercise named Rapid Trident with the United States and other NATO (North Atlantic Treaty Organization) member countries.
Bulgaria
Ukraine
Iran
Nigeria
France
Solution:
Ukraine has launched annual joint military exercise named Rapid Trident with the United States and other NATO (North Atlantic Treaty Organization) member countries. The exercise will place in the western Ukrainian village of Starychi. Its main goal is to practice countering armed aggression in conditions of the hybrid war.

Q9. In a bid to boost Prime Minister Narendra Modi's flagship 'Digital India' campaign, _____________ government will soon distribute mobile phones to women under the Bhamashah Yojana.
Uttar Pradesh
Karnataka
Uttarakhand
Rajasthan
Jharkhand
Solution:
In a bid to boost Prime Minister Narendra Modi's flagship 'Digital India' campaign, Rajasthan government will soon distribute mobile phones to women under the Bhamashah Yojana. Focused on women who fall under the Below Poverty Line (BPL), the scheme aims to transfer financial and non-financial benefits of government schemes in a transparent manner.

Q10. Name the England’s highest Test run-scorer who has recently announced his retirement from International cricket after final Test against India.
Alastair Cook
Ian Bell
Jonathan Trott
Eoin Morgan
James Taylor
Solution:
England’s highest Test run-scorer Alastair Cook announced his retirement from International cricket after final Test against India. He has scored 12,254 runs and made 32 centuries in 160 Tests all England records.

Q11. The International Aviation Summit 2018 was held recently in _____________.
Pune
New Delhi
Kathmandu
Thimpu
Mumbai
Solution:
The International Aviation Summit began in New Delhi, India. The seminar has been jointly organised by the Airports Authority of India, Ministry of Civil Aviation and International Air Transport Association (IATA).

Q12. Name the capital city of Ukraine.
Sofia
Nicosia
Prague
Kiev
Tel Avivi
Solution:
Ukraine Capital: Kiev, Currency: Ukrainian hryvnia.

Q13. Teacher's Day is celebrated across India to commemorate the birth anniversary of _______________ to honor wonderful teachers across the country.
Jawahar Lal Nehru
Mahatma Gandhi
Dr. Sarvapalli Radhakrishnan
Lal Bahadur Shastri
Sardar Vallabhbhai Patel
Solution:
India has commemorated the birth anniversary of the great Dr. Sarvapalli Radhakrishnan (5 September) since 1962 to honor such wonderful teachers across the country. He was a staunch believer in education and was a well-known diplomat, scholar, President of India and above all, a Teacher.

Q14. The Indian Payments Banks cannot carry out lending activities like _____________.
Advancing loans
Accepting deposits
Issuance of credit cards
Both (a) and (c)
All (a), (b) and (c)
Solution:
Payments Banks cannot carry out lending activities like: 1. Advancing loans 2. Issuance of credit cards

Q15. The World Tourism Organization (UNWTO) headquarters in ______________.
Geneva
Madrid
Paris
Jakarta
Manila
Solution:
Zurab Pololikashvili is Secretary-General of the World Tourism Organization (UNWTO). UNWTO’s membership includes 158 countries, 6 Associate Members and over 500 Affiliate Members. UNWTO headquarters in Madrid, Spain.

               

Print Friendly and PDF